Konsumera mera KULTUR!

Vår lust till upplevelser, konst och bildning minskar inte för att vi blir äldre. Kanske är det tvärtom. Konst och kultur bidrar till att bryta isolering och öka känslan av delaktighet. Aktuell hjärnforskning visar att kulturaktiviteter ger positiva hälsoeffekter.

Kultur i alla de former kan man öka konsumtionen av i Tredje åldern. Nu finns tiden och aptiten ökar med intaget.

Visste ni att i Svenska akademiens ordlista får några nya ord varje år. Ett av årets nya ord är ”kulturtant” och med det menas ”kvinna som konsumerar eller ägnar sig åt kultur”. När kommer “kulturgubbe” med?

Boken – ett pålitligt sällskap

Vilken bra rubrik tänkte jag när jag bläddrade igenom  tematidningen varanyapensionarer.se från Mediaplanet. Den kan användas för presentationen av olika böcker som MittNu´s läsare läst tänkte jag …

Alla gillar inte att läsa, men för de som gör det finns en uppsjö av möjligheter. I den vanliga bokhandeln och i många andra affärer kan du fortfarande köpa en bok, inbunden, pocket eller kanske inspelad. Numera finns e-bokhandlarna där du också kan välja mellan den tryckta boken eller den inspelade boken, men där kan du också köpa den nedladdade boken. På biblioteken kan du låna motsvarande.

Finns det flera än 4 inlägg inom varje område, klicka på ”Äldre inlägg”. Då kommer 4 till inlägg fram.

KULTURTORGET

Kulisser, moderna och historiska

En kuliss är ju egentligen bluff och båg och visar en icke-existerande verklighet. Det är ett sätt att på konstlad väg framställa och måla upp något som inte finns, men som man skulle önska att det såg ut!

läs mer

My name is Moore, Roger Moore!

Detta är egentligen en förvanskning av nyckelrepliken som James Bond presenterar sig med, Ian Flemings brittiske agent, kanske filmvärldens mest berömde och beundrade brottsbekämpare.

läs mer

BOKRECENSIONER

Prylbanta och döstäda

Orden prylbanta och döstäda associerar båda till människans mani på att samla på sig onödiga saker. De nya orden är synnerligen aktuella när man som jag just flyttat med alla sina pinaler från en bostad till en annan.

läs mer

Boktips: “Skuggans Lag”

Simon Häggström möter i sin vardag alla de som samhället INTE vill se: de prostituerade som gör sitt bästa för att sköta sina affärer utom synhåll för torskarna som till varje pris vill undvika straff.

läs mer

En överraskande bok

I min växande läshög hittade jag nyligen boken som blev en överraskning, ”Mannen som läste högt på 6.27-tåget” av Jean-Paul Didierlaurent.

läs mer

POESI

Varthän!

November, december och januari är inte mina månader.
Jag saknar ljuset. Kommer snön blir det bättre men som inflyttad närking ser jag bara slask och halka.

läs mer

HANTVERK

Dalahästar

Nyligen gjorde min hustru och jag en tur till Dalarna. Ett besök i Nusnäs är lika viktigt för oss som hos Carl Larssons Sundborn för den rätta dalakänslan.

läs mer

NOVELLER

Egon

Mitt namn är Svensson, Egon Svensson. Ja, jag vet, inte så vidare heroiskt namn kan man tycka. Tyvärr var Egon det enda namn min författare kunde komma på …

läs mer

ANNONSERA HÄR?
SÖK ÄMNESOMRÅDE

SÖK SKRIBENT

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Anmäl dig här!

BRA LÄNKAR

Podcast för 60-plussare

Studio 64


° ° ° ° °

Nättidning för 60+

Nyfiken Grå


° ° ° ° °

BeBå Hälsojournalen 4


° ° ° ° °

Släktforskning för noviser

Nyfiken Grå


° ° ° ° °

Sök- och informationstjänst kring boende, service och omsorg för seniorer

° ° ° ° °

Podcasten med de äldres berättelser om sig själva

Punschverandan


° ° ° ° °

Share This