Kulisser, moderna och historiska 

 

Hagaparken är en grön lunga och rekreationsområde för många som bor i Stockholm.

Vi promenerar där regelbundet och tar ibland med en filt och kaffetermos. I grönskan finns också några intressant byggnader och monument som har särpräglade bakgrunder. Koppartälten t.ex är tre osannolika skapelser, grannar till Haga Slott.

Foto: Ove Andersson

Koppartälten ser ut som romerska militärtält och var från början avsedda som logement för den beridna högvakten. Materialet är inte tyg eller draperad väv som man tror utan mönsterformad, dekormålad kopparplåt. I själva verket är tältfronterna med pampiga ingångar illusoriska kulisser! Baksidorna består av enklare puts och träbyggnader!

 

Gustav III, upphovsmannen var som bekant en teaterkung av stora mått. Hans idéer för Hagaparken blev aldrig slutförda p.g.a av ett dödligt skott på Operan. Arkitekten Louis Jean Desprez hann i alla fall skapa och slutföra detta märkliga bygge som fond till en jättelik grässlänt (Pelousen) mot Brunnsvikens vatten. Det stod klart 1787.

Idag inrymmer Koppartälten museum, restaurang och bostäder mm och är ett färgstarkt utflyktsmål.

 

En kuliss är ju egentligen bluff och båg och visar en icke-existerande verklighet. Det är ett sätt att på konstlad väg framställa och måla upp något som inte finns, men som man skulle önska att det såg ut!

En kuliss kan skapas i en TV- eller filmstudio som bakgrund t.ex och stöd för bilden eller berättelsen.

Många “Vilda västern”-städer på vita duken är till största delen kulisser. Andra stadsmiljöer på film kan vara enklare att bygga kulissmässigt än att tidsmässigt och hanteringsmässigt utgå från autentiska bakgrunder som ju då också måste ” regisseras”! Teaterns värld är som bekant illusorisk.

 

”Dessa brädor som föreställa världen”  (Kung Lear,  Shakespeare)

 

Potemkinkulisser har sitt ursprung från den ryske fursten Grigorij Potemkin som istället för armod och elände ville visa glada bönder, feta kor och präktiga åkrar. Det var längs Kejsarinnan Katarina II:s färdväg på Krim som Potemkin lät bygga kulisser till hela byar som sedan också kunde flyttas. På så vis kom resan att bli en njutbar och okomplicerad upplevelse för Kejsarinnan.

 

I USA lär man idag ha byggt en helt modern stad av fasta och rörliga kulisser för fotgängare och bilister att träna i.

 

Kommer ni ihåg i Kalle Ankas julfilm när Musse Pigg och Jan Långben ska åka på bilsemester? Det blev en ganska billig resa för den gick till närmsta grustag där Musse rullade fram en dekorvägg med palmer, sandstrand och glödande sol. Det var bara att plocka fram vilstolarna!

 

I slutet av andra världskriget byggde nazisterna upp ”lyckliga fångläger eller paradisgetton” av kulisser i Treblinka och Theresienstad m.fl. koncentrationsläger för att dupera Röda Korset och resten av världen om vad som egentligen ägde rum innanför planket …

Men det är en annan och fasansfullare historia!

 

Källa: Wikipedia och verkligheten

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OA Profilbild miniText: Ove Andersson
Illustrationer: Ove Andersson

Om du vill läsa flera texter eller beundra Oves illustrationer som är samlade i hans Galleri. Klicka här LÄNK

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande