2 personer

Tips och planering

Frys in/ ta tillvara

Järparna går utmärkt att frysa in, antingen råa eller stekta. Annars bör de ätas upp 2-3 dagar efter tillagning. Coleslawn håller ca 1 vecka i kylen, likaså yoghurtsåsen.

Kryddiga järpar med rödbetscoleslow

Förbered

Coleslaw och yoghurtsås kan förberedas, t.ex. kvällen före (punkt 4 och 6).

Kryddning

Om det finns personer i familjen som är känsliga för kryddstark mat, minska mängden sambal oelek i färssmeten till ½-1 tsk. Har du ingen sambal oelek? Ta 1 krm cayennepeppar eller en droppe tabasco.

Ingredienser:

½ tsk smör
2 portioner ris/gryn
1 rödlök
250 g blandfärs
½ dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
1 tsk kinesisk soja
½ påse rödbetor, 250 g
2 dl matyoghurt
1 tsk dijonsenap
½ tråg salladsmix, 35 g
½ ask körsbärstomater, 125 g
½ tsk paprikapulver

Köksredskap:

Kniv, skärbräda, måttsats, ugnsform,

kastrull, rivjärn, 3 skålar, vitlökspress,

skalare, bunke, pensel

Så gör du:

1. Sätt ugnen på 225°. Smörj en ugnsform (15×20 cm) med ½ tsk smör.

2. Koka ris/gryn till 2 personer.

3. Järpar: Hacka 1 rödlök och blanda en tredjedel av rödlöken med 250 g blandfärs, ½ dl vispgrädde, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 tsk sambal oelek, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i en bunke. Forma färssmeten till 4 avlånga järpar och lägg dem i formen, en efter en. Pensla järparna med 1 tsk kinesisk soja och stek i mitten av ugnen i 15-20 min.

4. Rödbetscoleslaw: Skala och grovriv ½ påse rödbetor (250 g). Blanda rödbetorna med en tredjedel av rödlöken, 1 dl matyoghurt, 1 tsk dijonsenap, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar i en liten skål.

5. Sallad: Skölj ½ tråg salladsmix (35 g). Halvera ½ ask körsbärstomater (ca 125 g). Blanda salladsmixen och tomaterna med resten av rödlöken i en skål.

6.Yoghurtsås: Blanda 1 dl matyoghurt med ½ tsk paprikapulver, 1 krm salt och ½ krm svartpeppar i en liten skål.

7. Servera järparna med riset/grynen, rödbetscoleslawn, salladen och yoghurtsåsen.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande