Så här på höstkanten kan det inte vara så laddat med vikt. Höst och vinterkläderna är inte lika avslöjande. Men kroppsvikt är ingen dagligvara, den fordrar långvarig omtanke. Kanske så här till hösten det kan vara dags att lägga upp en hållbar strategi men vad skall vara målet? Vad är vems idealvikt och vems är idealen.

Av: Klas Göransson

Ett problem med ”normalvikt” eller önskad vikt är att vi är olika långa. Därför har man konstruerat BMI (body mass index) som tar hänsyn till vikt och längd. BMI beräknas av kroppsvikten i kilo och längden i meter enligt formeln BMI = vikten x längden x längden. För en icke-matematiker säger väl inte det så mycket, låt mig ge några exempel: BMI 19 kan innebära en kroppslängd på 1 ½ meter och vikt på 42,75 kg men också 61,5 kg och 1,8 m. BMI 25 kan betyda en vikt på 72 kg, längden blir 1,7 m. Samma BMI kan en storvuxen man på 100 kg ha om han mäter 2 meter. BMI är inte så exakt men används ändå för att ge ett samband mellan vikt, längd och hälsorisker. ”Lågrisk”-BMI ligger mellan 19 och 25 hos vuxna, äldre människor kan få ha ett BMI upp mot 30, men sen ökar risken för ohälsa. Det finns data som talar för att det är en fördel för oss äldre att ha ett BM mellan 25 och 30.

En ung kvinna eller man som väger 40 kg och är 1,6 meter lång har ett BMI på 15,6,  ett klart lågt och ohälsosamt BMI. Vad de sylfidiska mannekängerna väger och hur långa de är vet säkert några av oss. Låt oss säga hon är 1,7 cm lång och väger 45 kg, då har hon ett BMI på 15,5. Riskabelt!!

Trivselvikt är det många som har och den ska vi inte fördöma. Somliga trivs faktiskt med att vara litet mulliga, sätter värde på god mat och trevliga måltider. De kan faktiskt bli djupt olyckliga om vi föreslår dem att banta. Det finns också de som alltid uppfattar sig som överviktiga, ständigt bantar. I slutet av1800-talet var de inte ovanliga. Bleka och intressanta! Deras blodvärde var förstås lågt och hudfärgen skiftade i grön. Då talade man om chloros och det var en allvarlig sjukdom. Boten var trevlig, bättre mat och extra järn.

Vikt är ganska känsligt och många överviktiga känner sig värdelösa. En beskrev sig som en grå tuss och det oberoende av hennes aktuella vikt. Men det finns också positiva beskrivningar av övervikt. Alexander McCall Smith beskriver kärleksfullt sin mer än rundnätta hjältinna som en traditionellt byggd botswanisk kvinna. William Shakespear låter Julius Cesar säga: Jag vill se feta människor omkring mig, slätkammat folk som sova gott om natten. Rubens barockkvinnor var frodiga. Somliga kunde bli ordentligt förmögna, Aga Khan, religiöst överhuvud för ismaeliterna, fick fyra gånger sin vikt i guld och ädelstenar.

Hur når vi målet?
Målet en sund och lagom kropp ska vi helst nå utan någon större ansträngning. Under årens  har olika mediciner prövats. Cigarettillverkare har utlovat att vikten går ner om man röker deras cigaretter.Under första världskriget kom kvinnorna ut i rustningsindustrin. På en fabrik tillverkades bomber som innehöll det  högexplosiva TNT. Kvinnorna där gick ner i vikt, det kanske vore ett  bra bantningsmedel? Men biverkningarna blev stora med giftstruma och leverskador.

En fyndig pillertrillare någonstans i nedre Norrland sålde sina effektiva piller. Redan efter några piller gick vikten ner. Dessa pillerinnehöll binnikemaskägg som dragerats. Det vet ju alla att den masken är matglad. Sköldkörtelhormon har också använts men då fick bantarna hjärtklappning, de blev nervösa  och oroliga.

Av och till har man tillverkat kalorifattigt pulver som vi rör ut i vatten, kaffe eller annan dryck och dricker. Pulvret sväller och ger mättnadskänsla. Det gäller att snabbt dricka blandningen innan den tjocknat till. En av de produkter som lancerats på senare tid är potatisfibrer. Potatisfibrer är en svårsmält restprodukt vid tillverkning av stärkelse. Just nu har det åter blivit populärt att äta energifattiga pulver, de sväller i mage och tarm men ger få kalorier. En av innovationerna är potatisfibrer, en restprodukt när stärkelse görs. Ger mättningskänsla men få kalorier. Att sedan potatisen under årens lopp förädlats för att ge mycket stärkelse och litet fibrer är ju fantastiskt.  Men var finns den gamla potatisen?

Det finns många mediciner som sålts för bantning.. En del är centralstimulerande och ger en kick. Hungern glöms bort. Efter hand brukar denna kick öka hungern, då är vi där igen. Används inte längre som bantningsmediciner då de är starkt vanebildande .  Barnpsykiatrikerna har däremot funnit att dessa substanser kan lindra symtomen vid ADHD.

För ett tiotal år sedan kom det ett pulver som blockerade fettupptaget i tarmen, fett är ju kaloririkt. Åt bantaren fet mat blev det diarréer och kunde vara besvärligt. Vad medicinen inte påverkade var sockerupptaget. Ett medel minskar fettupptaget och ger viktminskning, mycket fett i avföringen ger gaser och diarréer. Och Du kan äta stora mängder kolhydrat, de påverkas inte.

Med tanke på att en stor del av mänskligheten svälter är det fantastiskt med denna farmakologiska utveckling.

Men förfäras ej Du lilla hop, det finns en lösning, ät klokt, låt det ta tid att nå Din trivselvikt. Tänk Dig för, Du vet egentligen vad Du ska äta, hur Du ska motionera, det finns inga genvägar.

Vad Du kanske inte tänker på är sockrets roll i kosten. Socker upptas raskt från tarmen, vi får en blodsockertopp. Denna blodsockertopp stimulerar insulinproduktionen, insulin öppnar sockerporten in till cellen. Blodsockret faller. Mycket sött ger en kraftigare insulinstegring  som kan ligga kvar även när blodsockret sjunkit.  Ibland faller sockret för mycket och vi får ”insulinkänning”, kroppen blir vrålhungrig, vi blir darrhänta, kallsvettiga, hjärnan fungerar sämre, vi kan till och med svimma av. Kroppen kräver mer eller mindre högljutt: MER socker. Och så äter vi mer sött.  En mycket söt dessert ger en tidig hunger, kanske vid vickningen …

Vad inte är vida känt är att sötningsmedel lurar hjärnan att stimulera bukspottkörteln till mer insulin, som ger blodsockersänkning och så är vi där med hunger efter sött.  Genialt för tillverkare av godisproducenter och tillverkare av lättläsk, lätt Coca.

När vi är i England och äter dess feta frukost med bacon, ägg, små trinda korvar och njure är vi oftast mätta fram tills kvällsmålet.  Fett mättar alltså bättre men är samtidigt kaloririkare och även det bör njutas med eftertanke.

Motion är aldrig fel och en ordentlig promenad varje dag är en god vana. Längd och takt kan vi själva bestämma.

Slutligen, äldre människor mår bra av att väga litet mer och ha ett BMI upp till 29.

 

klas-150x150Text och illustration: Klas Göransson

Om du vill läsa mera om eller av Klas, gå till hans blogg. KLICKA HÄR!

 

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande