KRÄMPOR OCH SJUKDOMAR

AA Byggklossar litenTa hand om dina krämpor och sjukdomar!

 

Vi i ”Tredje åldern” en sak har vi gemensamt: Vi kan aldrig undvika det naturliga åldrandet med nedsatt funktionsförmåga och olika kroniska sjukdomar. Men det går att stärka det friska och skjuta upp funktionsnedsättningar.

Under rubriken ”Krämpor och sjukdomar” har vi samlat ihop artiklar och inlägg som handlar om vanliga åkommor i Tredje åldern. Fakta blandat med upplevelser.

Hittills har vi identifierat följande huvudrubriker:

  • ALLMÄNT
  • HJÄRTAT
  • SYN
  • HÖRSEL
  • HJÄRNAN
  • RÖRELSEFÖRMÅGA
  • ÖVRIGA KRÄMPOR OCH SJUKDOMAR
  • REHABILITERING

Det finns flera än 4 inlägg inom de olika ämnesområdena, klicka på ”Äldre inlägg”. Då kommer 4 inlägg till fram. Sedan kan du gå fram och tillbaka med hjälp av ”Äldre inlägg” / ”Nästa inlägg”.

 

ALLMÄNT

Behandlas sjukdomen eller patienten?

Vi kan aldrig undvika det naturliga åldrandet med nedsatt funktionsförmåga och kanske flera olika kroniska sjukdomar som följd. Det ställer krav på det finns kompetens att möta äldre med högre vårdbehov inom inom vård och hemtjänst.

läs mer

Varthän!

November, december och januari är inte mina månader.
Jag saknar ljuset. Kommer snön blir det bättre men som inflyttad närking ser jag bara slask och halka.

läs mer

Lagom!

D-vitamin är viktigt, i lagom dos. Äter du d-vitamintillskott, en riktig pilleriframgång. LÄS vad husläkaren föreslår.

läs mer

HJÄRTAT

Mera om förmaksflimmer …

En ny svensk studie presenterades häromdagen på hjärtkongressen AHA i New Orleans, USA. Och den visar samma resultat som tidigare (internationella) undersökningar gjort.

läs mer

SYN

Dags att byta glasögon förstås…

Visst är det länge sen jag kunde läsa det mest småstilta på exempelvis recept och visst har jag vid flera tillfällen drabbats av gråstarr, men förövrigt har jag fått behålla min goda syn genom åren.

läs mer

Grå starr

  GRÅ STARR (KATARAKT), som är den medicinska benämningen, innebär att ögats lins har blivit grumlig. Eftersom ljusstrålarna inte längre kan passera lika lätt till näthinnan genom den grumliga linsen, har synen blivit sämre. Grå starr är vanligast hos personer...

läs mer

HÖRSEL

Om etikett i pannan …

Det är inte så länge sedan som man klumpade ihop människor i gruppen ”handikappade”, som sedan blev ”funktionshindrade” och nu ”funktionsnedsatta”.

läs mer

Stark, synlig, hörselsmart …

Jag har varit på kongress och det i en organisation och för ett syfte som ligger mig varmt om hjärtat. Hörselskadades Riksförbund (HRF) var det som hade sin kongress. Jag var ett av de 135 ombuden, utsedd av Hörselskadades förening i Örebro.

läs mer

HJÄRNAN

TV-serien ”30 liv i veckan”

Ute skiner solen, himlen är underbart blå, fåglarna kvittrar och träden har stora gröna knoppar, våren är kommen och försommaren står för dörren, och därmed borde allt vara frid och fröjd och enbart lycka.

Dock inte för alla!

läs mer

Ängens Minnesmottagning

Till mottagningen vänder man sig för att få en första kontakt vid funderingar över egna eller närståendes minnnesproblem.

Det behövs ingen remiss för att komma till mottagningen.

läs mer

Fobier, rädsla och skräck!

För er som lider av någon fobi, ge inte upp, det finns hjälp!

Kom ihåg att fobien står för något annat än det du är rädd för, och att det är kroppens signaler som på så sätt ger sig tillkänna på alla möjliga och omöjliga sätt.

läs mer

RÖRELSEFÖRMÅGA

Studio 64 – bänkar sig i artrosskolan

Studio 64 - bänkar sig i artrosskolan Micke har sin höft, och Perre sitt knä, för att inte tala om fingrarna. Så vad gör man?   Jo, man anmäler sig till Artrosskolan. Artrosskolan finns över hela landet efter riktlinjer från Reumatikerförbundet, för artros är en...

läs mer

När två trappsteg blir en omöjlighet

När två trappsteg blir en omöjlighet Det rullar, det rullar… Jag är inte yr , men jag har så förfärligt dålig balans. Två eller tre trappsteg utan ledstång, värst är det neråt, har blivit en ren omöjlighet.  När jag stiger ur en bil gungar marken och ingenting omkring...

läs mer

ÖVRIGA KRÄMPOR OCH SJUKDOMAR

Livet har återvänt

Livet har återvänt Nu har jag snart kämpat mig genom årets första, och förhoppningsvis enda, förkylning.

läs mer

Getingar är inte kul …

Getingar är inte kul … Jag är allergisk! Men inte så rädd trots det. Vet vad som händer, en in- och utvärtes limpa växer till blir hård och röd. Det tar tre till fyra dagar sen är det över.

läs mer

REHABILITERING

HJÄLPMEDEL

ANNONSERA HÄR?
SÖK ÄMNESOMRÅDE

SÖK SKRIBENT

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Anmäl dig här!

BRA LÄNKAR

Podcast för 60-plussare

Studio 64


° ° ° ° °

Nättidning för 60+

Nyfiken Grå


° ° ° ° °

BeBå Hälsojournalen 4


° ° ° ° °

Släktforskning för noviser

Nyfiken Grå


° ° ° ° °

Sök- och informationstjänst kring boende, service och omsorg för seniorer

° ° ° ° °

Podcasten med de äldres berättelser om sig själva

Punschverandan


° ° ° ° °

Share This