2 personer

Tips och planering

Frys in/ ta tillvara

Om du vill laga kotletterna senare i veckan än vad vi har föreslagit, frys in grädden. Den kan kokas även när den varit fryst. Min erfarenhet är dock att vispgrädde håller minst 6 dagar efter ”bäst före” om den är oöppnad. Den färdiglagade rätten passar bäst att äta 2-3 dagar efter tillagning.

Kotletter i sås med glaserade rotfrukter

Förbered

Gör marinaden och lägg i köttet kvällen före (punkt 4). Det kommer bara att bli ännu godare.

Ingredienser:

1 tsk smör
1 palsternacka
2 morötter
1½ msk honung
2 portioner ris/gryn
1 gul lök
2 msk olivolja
½ msk tomatpuré
½ tsk balsamvinäger
ca 300 g fläskkotletter
½ tsk maizena
¾ dl vispgrädde
1 tråg mangold, 70 g

Köksredskap:

Kniv, skärbräda, måttsats, ugnsform,

skalare, 1 kastrull, 1 bunke, stavmixer,

traktörpanna (med lock), 1 skål

Så gör du:

1. Sätt ugnen på 225°. Smörj en ugnsform (20×30 cm) med 1 tsk smör.

2. Skala och skär 1 palsternacka och 2 morötter i 1 cm breda stavar. Lägg rotfrukterna i formen och ringla över 1½ msk honung, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Stek i mitten av ugnen i 25 min.

3. Koka ris/gryn till 2 personer.

4. Grovhacka 1 gul lök och lägg den i en bunke. Tillsätt 1½ msk olivolja, ½ msk tomatpuré, ½ tsk balsamvinäger, 1½ krm salt och 1 krm svartpeppar och mixa med en stavmixer. Ta fram ca 300 g fläskkotletter och blanda ner dem i marinaden.

5. Rör ut ½ tsk maizena i 1 msk vatten i en liten kopp. Hetta upp en traktörpanna (med lock) och stek fläskkotletterna i marinaden på hög värme, ca 1½ min/sida. Häll över ¾ dl vispgrädde, ½ dl vatten, maizenavattnet och ½ krm salt. Puttra under lock på låg värme i 3 min.

6. Skölj 1 tråg mangold (70 g). Ta ut de glaserade rotfrukterna ur ugnen och blanda dem med mangolden i en skål. Ringla över ½ msk olivolja.

7. Servera fläskkotletterna i såsen med riset/grynen och de honungsglaserade rotfrukterna.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande