Kontanter – eller inte

 

Tomt i plånboken? Kanske lika bra det. Många butiker tar inte längre emot våra sedlar och mynt.

Bankerna har sedan länge visat kalla handen. Kan vi inte längre handla för våra kontanter, så blir vi inte av med dem någonstans. Sverige är på väg att bryta en lång tradition av handelsutbyte, där kontanta pengar är involverade.

 

Foto: Papermoney

De första mynten präglades i Lydien i Mindre Asien 625 f. kr.

Mynten gick från att vara klumpar av elektrum (en naturlig legering av guld och silver) till präglade mynt med kungens sigill och en garanterad vikt och renhet. Våra svenska mynt har bestått av en blandning av nickel och koppar. De nya som nu börjar dyka upp är nickelfria samt mindre och lättare.

 

 

Förr använde man även värdemynt, där metallen motsvarade myntets valör. För att undvika att lurendrejare hyvlade av den värdefulla metallen från kanten präglade man räfflor eller text längs med myntets rand.

Foto: Kungliga myntkabinetter

De tyngsta mynten som någonsin präglats är de svenska plåtmynten av koppar. När de första mynten på 10 daler kom ut vägde de 19,7 kilo styck. Dessa plåtmynt tillverkades bara under 1644 och 1645 och togs fram för att de var portabla. Med portabla menade man att stora summor kunde flyttas snabbare och med färre handgrepp än silver- och guldmynt. Plåtmynten kunde användas både som vara och mynt. Steg priset på koppar kunde plåtmynten säljas till ett högre pris

 

Foto: Wikipedia

Kineserna var först med sedlar. Banksedlarna utgavs under Tangdynastin, 618–907, när det rådde kopparbrist. Sedlarna användes som ett slags kvitton på belopp som betalats till regeringen.

Sedelanvändningen förbjöds 1445 efter en hyperinflation orsakad av en för frikostig utgivning av sedlar.

 

1661 var Sverige först i Europa med banksedlar. Dessa utgavs av Stockholms Banco.

Sedlarna hade olika skydd mot förfalskning, bland annat en dekorativ ram, vattenstämpel, sigill och upp till åtta handskrivna namnunderskrifter. Användningen av sedlarna var omåttligt populär, men fick ett abrupt slut efter att de utgavs i okontrollerade volymer.

Sedelutgivning förbjöds 1666 och Johan Palmstruch, som grundat Stockholms Banco, dömdes till döden. Han avrättades aldrig och benådades 1670.

 

Det var säkert inte populärt att släpa omkring på ett 19,7 kg tungt mynt.

Men att från den ytterligheten gå till den andra, där våra pengar förvandlas till ettor och nollor som vi inte ser, inte kan ta på eller skramla med i fickan, det är ett stort steg att ta.

 

Jag vill ha mina kontanter kvar. Spargrisen ska inte behöva svälta.

 

Källa: Allt om vetenskap


Ny dom i förvaltningsrätten gör det brottsligt för affärer och banker m.m att vägra ta emot kontanter!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Kommentarer

 1. BMC

  Jag betalar helst med kort när jag passerer hundralappen på mina köp, men jag känner mig inte helt lugn om jag inte har kontanter till “småköp” i plånboken. Men spargrisen har jag pensionerat för länge sen.
  Fast nog känns det onödigt med utgåvorna av nya mynt, t.ex. tior som
  är lika blanka och små, som min ungdoms ettöringar.

  Svara
 2. Rolf Johansson

  Det är helt otroligt att bankerna kan neka kontanter för insättning och uttag . Bankerna har erhållit kraftigt stöd från staten , då man hade stora likvida problem . Så tvinga dem att återinföra hantering av kontanter . Begär återbetalning av statens stöd dom erhållit annars .

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LE ProfilbildSKRIBENT: Lars Ek
FOTO: pixabay.com 

Om du vill läsa mera om eller av Lars, gå till hans blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande