Kattprat

Pratar du ofta med din katt? Fortsätt gärna med det, men tänk på att katten förstårmycket mer än du tror. Dessutom har den väldigt bra hörsel, så det är ingen idé att viska.

Katten läser dig som en öppen bok, men förstår du din katt. Det har nyligen framkommit att katter kommunicerar mer komplext än vad vi tidigare trott.

Katter i allmänhet har ett rikt och varierat sätt att uttrycka sig på. Mängder av olika ljud, kombinerat med ett avancerat kroppsspråk. Din egen katt, som envist försöker få dig att förstå vad den menar, hittar säkert på egna knep för att nå fram.

Ett jamande är inte bara ett läte. Det innehåller en stor variation av nyanser och melodier, som alla betyder något.

När jag kommer hem, välkomnas jag med ett lågt purrande ljud. Det är ett ljud som kattmamman använder för att lugna sina ungar, och få dem att komma till ro. Då kan man verkligen fundera över hur katterna egentligen ser sin ställning i hemmet. Det är i alla fall ingen tvekan om, vem som bor hos vem.

Röstläget när vi pratar med katten betyder naturligtvis mycket. Många pratar säkert med sin katt som till ett litet barn. Varför skulle katten tycka om det? De föredrarnog att vi behandlar dem som vuxna individer.

Jag har förstått att röstläget har stor betydelse när det gäller hundar. Du kan säga vad du vill till en hund, bara du låter glad och lekfull. Försök inte det med din katt, de förstår alldeles för många ord, för att det ska vara riskfritt.

När du ropar på din katt utomhus, ska du däremot använda ett högt tonläge. Ljudsom ligger högt i tonskalan hör de mycket bättre än låga.

I dag finns det katter på äldreboenden som sällskap. De lindrar känslan av ensamhet och oro hos de boende. Där kommer de positiva effekterna av kontakt med djur verkligen till sin rätt.

 

Ide: Maria-Elena Zelaya

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LE ProfilbildSKRIBENT: Lars Ek
FOTO: pixabay.com 

Om du vill läsa mera om eller av Lars, gå till hans blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande