Katt eller hund

När du ska välja husdjur och valet står mellan katt eller hund, är det inte så svårt som man kan tro. Valet blir lättare, om du i förväg vet, vad du vill ha ut av relationen.

Tänker du gå långa härliga skogspromenader med din nya vän, då bör du nog välja en hund. Katter är nämligen värdelösa på promenader och kommer inte ens när du ropar på dem. Möjligen kan de lyfta lite på huvudet, för att visa att de hört dig. Vill du gå dina promenader själv och i egen takt, men ändå söker ett husdjur att gosa och slappa med. Välj då en katt, de är mästare på att slappa.

Många familjer har trots detta både hund och katt, men då är det lite synd om hunden. Katten tar nämligen omgående kommandot och är inte främmande för den värsta sortens mobbing. Visst kan katter och hundar samsas och ha trevligt tillsammans, men det sker alltid på kattens villkor.

Forskningen visar entydigt, att både katter och hundar förbättrar hälsan och det sociala livet. De ger ökad lycka och livskvalité för sina ägare. Enligt de senaste forskningsrönen finns det dock unika förmåner som bara kattägare har.

Katten ger mindre klimatpåverkan, eller ekologiska tassavtryck, jämfört med en medelstor hund. Hunden har en klimatpåverkan dubbelt så stor som en 4,6 liters Toyota Land Cruiser, som körs 10 000 km/år. Värdet är baserat på mängden kött som hunden äter.
Katten, som är mindre och därför äter mindre, har en klimatpåverkan motsvarande en liten Volkswagen.

Katter är mycket mer ordentliga när det gäller att hålla rent. Ta besöket vid vattenskålen som ett bra exempel. Hunden slänger med tungan i vattnet med en kraft upp till åtta gånger av gravitationen, skvätter vatten över golvet, med pölar och kladd som resultat. Katten däremot, doppar tungan lite fint, med en styrka av två gånger gravitationen och får bara upp den vätska de dricker. Du behöver heller aldrig tvätta din katt, om den inte rullat i dynga, det sköter den själv.

Både hundar och katter minskar stress och sänker blodtrycket hos människorna de bor med. Djurterapi används för både sjuka och gamla. Ny forskning från University of Minnesota visar, att kattägare har 40 % mindre risk att dö i en hjärtattack, än de som aldrig ägt en katt. De är helt enkelt friskare.

Att äga en katt i stället för en hund kan bespara dig mellan 2 400 och 6 400 kr per år, troligen mer. Hundar är generellt sett större än katter och äter därmed mer mat. De kräver också mer leksaker, utbildningar och tjänster av olika slag. Även veterinärkostnaderna är ofta högre.

Det är ingen hemlighet att jag älskar och föredrar katter. Dessa egensinniga, gåtfulla och mystiska varelser, som ändå kan vara så galet spralliga och lekfulla.

Faktakälla: Hälsoliv

LE ProfilbildSKRIBENT: Lars Ek
FOTO: pixabay.com 

Om du vill läsa mera om eller av Lars, gå till hans blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande