Min väninna Karin o jag firade 50 år som “bästisar” våren 2004, och det skulle ju självfallet firas. Vi beslutade oss för att göra en miniresa till Polen, ett land som ingen av oss två tidigare besökt.

Bilden är fråm Shutterstock.com

Söndagen den 9 maj hämtades jag av en buss vid järnvägsstationen, Karin klev på senare efter vägen. En full buss med förväntansfulla resenärer styrde så kosan mot Karlskrona. Vädret var fantastiskt, och reseledaren och chauffören var båda lättsamma och trevliga.

Bredvid Karin och mig i bussen satt ett nyförälskat par i 70-årsåldern och höll varandra i hand under hela resan.

Karin viskade till mig efter ett par timmars bussfärd och sa – tror du inte de får handsvett av att trycka varandras händer under så lång tid? Vad svarar man på sånt när man har nära till skratt!

Efter vägen avnjöts lunch vid en vägkrog, och senare när vi kommit in i de småländska skogarna skulle busskaffe avnjutas vid vägkanten.

Så fortsatte resan, och sorlet i bussen var hela tiden på hög volym, stämningen var på topp. Vid sen eftermiddag landade vi så på torget i Karlskrona där en suverän guide visade oss runt i staden som grundades 1680.

Efter den guidade turen var det så dags att borda Stena Lines M/S Baltica. Alla som åkt med en färja kan säkert för sin inre syn se alla människor med sina väskor på hjul dragandes i ena handen, kameran runt halsen, och i andra handen hållandes pass och boardingcard. Alla står sedan där så snällt i en kö, som sakta sakta ringlar sig fram.

Det förälskade paret hade uppenbara problem att både släpa väskor, hålla i passen och samtidigt hålla varandras händer. Karin viskade åter till mig – tror du man blir så där om man får uppleva en “nytändning” nån gång mer i livet? Ja vem vet svarade jag, livet är ju fullt av överraskningar.

Så efter att sedan ha sovit gott, och ätit en god frukost under insegling till Gdynia blev det så dags för landstigning i Polen. Det kändes spännande att få möta ett annat land och en annan kultur.

Vid hamnen mötte oss så en lokalguide som hette Paul. Han lotsade oss igenom en fantastisk dag i Trestadsområdet som består av städerna Gdynia, Sopot och Gdansk Städerna är så gott som sammanväxta och har ca 1 miljon innevånare tillsammans.

Först på listan var Sopot, som är en gammal kurort. Där kan man bla se Europas längsta träbro som sträckte sig ut som en sirlig spira ut i Östersjön, och slutligen fann vi hjärtat i Sopot som utgjordes av det lilla torget med gågatan Monte Casino, där flera torghandlare trängdes med sina bärnsstensstånd.

Vidare gick så färden till Gdansk där vi besökte den tjusiga Oliwiakatedralen med sin unika orgel med 7000 pipor. Det kändes så fantastiskt att gå in i denna katolska kyrka.

Nästa anhalt under vårt besök i Polen blev Gdansk, den tusenåriga staden. Här kan man finna Långkajen, Kungaleden, Maria Katedralen och Höga porten, och allteftersom man saktade på stegen blev medeltiden snart nutid.

Dagen avslutades med shopping i Gdynia och sedan kunde vi, trötta och nöjda, kliva på båten för att fara hem.

Efter en god middag och välförtjänt sömn var vi så åter på hemmaplan, med fyllda kassar och många flera minnen rikare. En resa att rekommendera.

PS. Vad beträffade det förälskade paret, så höll de varandra i hand även under bussfärden hem, de var uppenbart nykära och lyckliga.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande