Musik i alla dess former påverkar oss. Det är inte alltid vi är medvetna om den. Tänk på filmmusiken, den är där i bakgrunden och förstärker bilderna, ökar spänning eller glädje. Men vi hör den inte. Varuhusen använder den för att öka vår köpvillighet, men blir musiken för skränig kan den ha motsatt effekt. Musik kan användas för att stressa oss, få oss att fatta snabba beslut som vi kanske ångrar. Musik kan få oss att lägga en slant i insamlingsbössan. Musik kan tortera oss, tänk på alla skränande julsånger som släpps lösa. Eller skänka oss frid när vi lyssnar på julsånger och julmusik i kyrka eller konserthus eller varför inte barnens luciatåg.

Musik kan vara maktdemonstration som vid militärparader, fienden månde bäva. Detta är inte fruktbart i nutidens tekniska krig men säkert på den tiden då arméer tågade emot varandra. Trummor drev fram fotsoldaterna, eggande trumpetstötar utlöste kavallerichocker.

En stillsam ballad förstärker närheten mellan älskande liksom en smäktande flöjt eller violin. I slowfox-takt eller tango dansar vi tätt intill varann. I menuetten möts och skiljs vi liksom egentligen i bugg och rock´n roll.

Dagens musik och dans är litet svårbegriplig när det gäller mänsklig kontakt. Dundrande slagverk håller takten, lite grann som en gammal tändkulemotor, den går upp och ned men utan egentlig variation. Var och en dansar mestadels för sig själv. Kanske talar kroppsspråket något som gör att älskande möts?

Musik kan leda till kontemplation och eftertanke. Vi sitter där i konsertsalen och njuter för att plötsligt försvinna i oss själva. Efter en stund vaknar vi till och mår bra. Men samtidigt finns en rädsla att bredvidsittande tror att vi somnat.

I kyrkor och katedralerna kan vi få höra mäktig men innerlig musik. En rysk mässa framförd av mäktiga basar, en solist sjunger ur evangelium, en blandad kör sjunger medeltida hymner. Kan det bli bättre än så? Då kan jag känna glädje och ödmjukhet inför livet.

Alla är vi ense om att vi mår bra av musik. Smaken är delad, själv har jag en svaghet för gregoriansk musik när jag behöver varva ner. Andra människor njuter och varvar ner av annan musik. Det bara är så.

Blir vi friskare av musik? Många påstår att musik kan bota sjukdomar, ingen har kunnat bevisa det. Däremot mår vi bättre. I en av de studier jag hittat finner man att kör-medlemmar blir stressade av att lyssna på körmusik men inte av att själva sjunga. Yrkessångare blir stressade av sånglektioner medan amatörer tycktes slappna av. Det är kanske inte så konstigt, det står mer på spel för yrkessångaren. Körmusik på amatörnivå tycks vara välgörande. Men när det gäller yrkeskörer kommer det naturlig mycket stress, musik kräver koncentration och det gäller särskilt körer och orkestrar.

Är musik hälsofarligt? Hörseln kan ta skada av höga ljudnivåer, instrumentalister kan få muskelproblem. Men det farligaste, framförallt för yrkesmusiker, är efterfester och bruk av centralstimulerare.

Musik kan berika våra liv vare sig vi spelar eller lyssnar. Så länge vi finner nöje och välbehag av musiken mår vi bättre och blir mindre stressade, och det är förstås bra om vi exempelvis lider av kranskärlssjukdom och högt blodtryck. Musiken tycks också kunna lindra tjocktarmsbesvär, även tarmar kan vara nervösa. Men musik botar inte sjukdomar.

“Så jag målar, Dona Bianca, ty så roar mig att måla” är att bra måtto och gäller säkert också musik.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande