2 personer
Tips och planering
Frys in/ ta tillvara
Den här rätten går utmärkt att frysa in om det blir mat över. Annars bör den ätas inom 2-3 dagar efter tillagning.
Förbered
Kalvfärsfyllningen kan förberedas kvällen innan (punkt 5). Låt svalna av ordentligt innan du lägger in maten i kylen. Osten kan rivas i förväg (punkt 7).
Tacokryddor
Kryddorna i den här rätten påminner om tacokrydda. Komplettera med ½ tsk oregano, så kan du krydda din tacofärs själv nästa gång istället för att köpa en färdig blandning i påse.
Ingredienser:
1 zucchini
1 msk + 1 tsk olivolja
1 rödlök, ca 100 g*
2 msk tomatpuré
250 g kalvfärs
2 krm chilipulver
2 krm paprikapulver
1½ krm spiskummin
½ krm cayennepeppar
2 portioner valfri pasta
½ bit grana padano, 100 g
1 msk smör
½ flaska tomatsås, 175 g
Köksredskap:
Kniv, skärbräda, måttsats, 2 kastruller,
ugnsform, stekpanna, rivjärn
Så gör du:
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Koka upp 3 liter vatten med 1 msk salt i en stor kastrull (till pastan).
3. Halvera 1 zucchini på längden och gröp ur den med en sked så att ni får två “båtar” med ca 1 cm tjockt skal. Grovhacka det urgröpta inkråmet.
4. Smörj en ugnsform (20 x 30 cm) med 1 tsk olivolja. Lägg zucchinibåtarna i formen och stek i ugnen i 15 min. Ta sedan ut zucchinin och ställ åt sidan.
5. Hacka 1 rödlök (ca 100 g). Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna och stek rödlöken på hög värme i 3 min. Tillsätt, 2 msk tomatpuré, 250 g kalvfärs, ½ tsk salt, 2 krm chilipulver, 2 krm paprikapulver, 1½ krm spiskummin och ½ krm cayennepeppar i pannan. Fräs på medelhög värme i 4 min. Tillsätt 2 msk vatten och låt puttra i 2 min.
6. Koka valfri pasta till 2 personer.
7. Grovriv ½ bit grana padanoost (100 g). Fördela färsen i zucchinibåtarna. Toppa med riven ost och gratinera i ugnen i 10 min.
8. Smält 1 msk smör i en kastrull. Fräs den grovhackade zucchinin på hög värme i 2 min. Tillsätt ½ flaska tomatsås (175 g) och låt puttra på medelvärme i 3 min.
9. Servera den gratinerade zucchinin med tomatsåsen och pastan.