Hemmafru och småbarnsmamma i början av 1900-talet, ja visst var hon det, Jugos Kerstin Bergkvist i Orsa¸ född 1880, men hon var också skräddare och finsömmerska och egen företagare.

I bostaden, en helt vanlig stuga med fyra rum och kök, stod Singers trampsymaskiner tätt kring det stora bordet och den fina spegeln, där man kunde se sig i helfigur, och dit kom eleverna i hennes syskola för att lära sig tillskärning och avancerad sykonst från grunden.

Men där hon hade också ansvaret för ett hushåll med man och fyra minderåriga barn.

Säkert kändes det befriande när vädret tillät att undervisningen kunde flyttas utomhus.

På bilden ser vi också de tre sönerna Erik, Karl och Ernst, 2 – 6 år. Några år senare föddes dottern Helga, som säkert gick i sin mors syskola och som blev med tiden blev en sömmerska med stor yrkesskicklighet.

Jag lärde känna Jugos Kerstin när jag själv var småbarnsmamma på 1950-talet, hon var min mans farmor, och jag minns hur stolt jag var, när jag fick beröm för klänningarna jag hade sytt åt våra flickor.

Att sy sina barns kläder själv var något av ett måste på den tiden när utbudet av fabrikstillverkad konfektion var nästan obefintlig i alla affärer.

Jag minns också när hon på sin ålders höst sydde ett vackert ylletyg, som jag själv hade vävt, till en kappa som säkert var den mest moderna och välsydda jag någonsin ägt.

Tyvärr är jag en dålig samlare, så den finns inte kvar. Vanliga kläder förvandlades ju på den tiden mest till trasmattor, men gamla kappor blev väl mest slitna vardagsplagg, som sedan slängdes.

Kanske hamnade min kappa på en krok i båthuset på min barndomsö, dit vi återvände varje sommar, och blev ett skönt plagg att använda på blåsiga sjöturer. Det var ett vanligt öde för många ytterplagg på den tiden.

Jugos Kerstin i Orsa och hennes företagsamhet och yrkesskicklighet, som hon behöll hela livet, minns både jag och hennes barnbarn med stor beundran.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande