TEMA  Mötesplatser som kombinerar social samvaro och olika former av aktiviteter

Tisdagsdanserna lever vidare. “Vi planerar nu för hösten och vi lovar att vi ska göra allt för att ni ska känna er välkomna till bästa tisdagsdansen på  klubb Söderträffen i Brommasalen i Alvik.” Det kan man läsa på deras hemsida .

Jag gläntar på dörren till Stockholms dansmecka

December 2011

Det var en gång en ung och stilig brevbärare vid namn Ingvar. I början på 1950-talet var det dags för Ingvar att göra lumpen, och det var i Stockholm det skulle ske. Stadens utbud lockade och Ingvar passade på att ta en danskurs på Folkets Hus. Han blev fast, och dansen blev hans glädje.

Ingvar Svensson

   En trevlig kväll, närmare bestämt en Trettondagsafton, mötte han kärleken på danspalatset Bal Palais i Stockholm.Dagny, som flickan hette, och Ingvar gifte sig 1955 och dansade vidare genom livet tillsammans.

   Under barnens uppväxt var utekvällarna inte lika många men när barnen blev större och kunde klara sig själva var Ingvar och Dagny snabba att återvända till det älskade dansgolvet.

I början av 1980-talet, 50 år gammal och med lång erfarenhet av den glädje dansen ger, började Ingvar och hans Dagny jobba med mogendans för seniorer i den förening som i dag är Västbergaträffen i Västberga Industriområde. Efter det var de med och startade klubben Nya Vänner, som nu dansar på torsdagar i Medborgarhuset.

Brevbäraren har blivit en dansklubbsskung.

Nu hör han hemma på Klubb Söderträffen som anordnar mogendans varje tisdag klockan 13 på Medborgarhuset i Stockholm. Ingvar grundade Klubb Söderträffen 1995 och succén var given från start. Idag är det Stockholms största och mest aktiva dansklubb med närmare 500 medlemmar och 200-250 dansande seniorer varje vecka. Ingvar är hedersordförande och Dagny är ansvarig för inköp och administration kring kaffepausen.

 

Ljunglöfska salen i Medborgarhuset

Lokalen på Medborgarhuset är stor och vacker, men inte ändamålsenlig. När det är dags för kaffepaus måste dansgolvet utrymmas och på några minutera har Ingvar, Dagny och de andra eldsjälarna gjort iordning inför pausen. Det är tydligt att de har gjort det förut. Det hörs inte ett ljud men plötsligt är dansgolvet förvandlat till en uppdukad bankettsal för 100 sittande, med perfekt avstånd mellan borden. Den energitörstande skaran av dansare köar nu till de olika utskänkningsställena. Kaffebiljett har de löst redan innan så köerna rullar på snabbt och smidigt.

 

Just denna tisdag är det lite färre besökare, strax under 200, enligt Ingvar. De flesta som kommer är singel. Männen kommer ofta själva medan kvinnorna gärna går tillsammans med en väninna. Stämningen är kamratlig och dansgolvet är fullsatt hela tiden.

I huvudsak är det modern dans som gäller, men var femte dans är gammeldans.Och trots att det är modernare tider och det inte längre är skrivet i sten att det är mannen som ska bjuda upp så har de “Damernas Tjyv” och då det bara är damer som får bjuda upp. Mest populärt är Pariserpolka och spelas inte den så blir det nästan upprorsstämning, berättar Ingvar.

Det svänger på Medborgarhuset

Under en hambo slår jag mig ner bredvid en kvinna i vacker grön kjol. Hon berättar att hon började gå ut och dansa för tio år sedan efter hennes man gått bort. Idag dansar hon varje vecka. Hon är där tillsammans med en vän. Han gillar hambo, men inte hon. Man måste vila ibland också, säger kvinnan. Själv älskar jag att bugga, fortsätter hon. Och då minns jag att jag sett kjolen förut. Som en lysande klargrön klocka stod den runt hennes ben när hon snurrade runt på golvet. Hambon tar slut och hon får brått att avsluta vårt samtal. Hon skyndar tillbaka ut på dansgolvet.

Liksom kvinnan i grön kjol är det många stammisar och Ingvar känner igen många till ansiktet. Det finns till och med 15-20 stycken som varit medlemmar ända sedan starten 1995. När Klubb Söderträffen hade 15års jubileum var de i Mälarsalen och det kom flera busslaster, även från andra städer, och fyllde dansen den kvällen. Och förutom dans så anordnar klubben kulturvandringar sex gånger om året och dansutflykter till andra dansklubbar i landsorten.

Jag börjar förstå varför Klubb Söderträffen är Stockholms mest populära mogendansställe. Professionellt och med glädje organiserar Ingvar och hans gäng danser och andra aktiviteter månad in och månad ut. Och det är bara att titta ut över dansgolvet för att förstå att tacksamheten är stor.

[print_gllr id=723]

Foto: Anette Paulsson

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande