TIPS OCH PLANERING

Frys in/ ta tillvara
Denna maträtt passar bra att frysa in om det blir mat över.

Italiensk tomat och mozzarellakyckling

Förbered
Plocka fram alla köksredskap och skafferivaror såsom kryddor, vinäger och krossade tomater innan du börjar laga maten (gärna kvällen innan). När allt redan står framme går det snabbare att laga maten.

Kycklinglårfilé

På kycklinglårfilé sitter det synligt fett som vissa kan tycka ser osmakligt ut, men skär inte bort fettet. Fettet smälter när kycklingen steks och tillagas i ugnen och ger god smak till såsen och gör dessutom kycklingen saftig.

Ingredienser:

500 g potatis
ca 300 g kycklinglårfilé
2½ msk olivolja
1 burk krossade tomater
3 vitlöksklyftor
1 msk timjan
3 msk tomatpuré
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk socker
1 krm cayennepeppar
125 g mozzarella
½ ask körsbärstomater, ca 125 g
½ tråg babyspenat, 35 g
1/4 fp salladslök, ca 30 g

Köksredskap:

Kniv, skärbräda, måttsats, vitlökspress, stekpanna, 2 ugnsformar (15×20 och 20×30 cm), skål

Så gör du:

1. Sätt ugnen på 225°. Ta fram två ugnsformar.

2. Skär 500 g potatis i klyftor. Lägg i formen (20×30 cm) och ringla över 1½ msk olivolja, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Stek högt upp i ugnen i ca 30 min.

3. Skär ca 300 g kycklinglårfilé i 1 cm breda strimlor och krydda med 1½ krm salt och 1 krm svartpeppar. Finstrimla ¼ fp salladslök (ca 30 g). Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna, tillsätt salladslöken och kycklingen. Stek på hög värme i 3 min. Lägg kycklingen och löken i den andra formen (15×20 cm).

4. Blanda 1 burk krossade tomater, 3 pressade vitlöksklyftor, 1 msk timjan, 3 msk tomatpuré, 1 msk vitvinsvinäger, 1 tsk socker, ½ tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 krm cayennepeppar i en skål. Skiva 125 g mozzarella och halvera ½ ask körsbärstomater (125 g).

5. Häll tomatblandningen över kycklingen, toppa med mozzarella och tomathalvorna. Gratinera högt upp i ugnen i 15 min.

6. Skölj ½ tråg babyspenat (35 g). Blanda potatisen med spenaten.

7. Servera potatisen och spenaten till den gratinerade kycklingen.

Receptet kommer från Middagsfrid.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande