2 personer

TIPS OCH PLANERING

Frys in/ ta tillvara

Om det blir mat över, bör den ätas upp inom 2-3 dagar efter tillagning. Laxen kan också ätas kall. Gräddfilssåsen håller ca en vecka i kylen. Om du har gräslök som behöver gå åt, klipp ner den i såsen.

Förbered

Såsen kan förberedas (punkt 5). Ställ även fram vinäger, lagerblad, salt och vitpeppar samt de redskap som behövs.

Inkokt lax

Att koka in lax tycker jag är ett underskattat tillagningssätt. Det är enkelt och du får med stor sannolikhet ett bra resultat. Laxen står dessutom mest och “lagar sig själv”.

Ingredienser:

500 g potatis
100 g gul lök, ca 1-2 st
½ citron
1 kruka dill
2 lagerblad
½ dl + 1 tsk vitvinsvinäger
2 krm vitpeppar
ca 300 g laxfilé
½ romansallad
1 strut rädisor, 125 g
1 msk olivolja
1½ dl gräddfil

Köksredskap:

Kniv, skärbräda, måttsats,

2 kastruller, 2 skålar

Så gör du:

1. Koka 500 g potatis.

2. Koka upp 1 liter vatten i en vid kastrull (till koklagen). Skär 100 g gul lök (ca 1-2 st) i 1 cm breda klyftor och skär ¼ citron i skivor. Lägg löken och citronen i det kokande vattnet tillsammans med ½ kruka dill, 2 lagerblad, ½ dl vitvinsvinäger, 1 tsk salt och 1½ krm vitpeppar. Låt lagen koka i 2 min.

3. Skär bort skinnet från ca 300 g laxfilé och sänk försiktigt ner laxen i koklagen. Sjud i 5 min, dra av kastrullen från plattan och låt laxen ligga kvar i lagen och svalna.

4. Sallad: Grovhacka ½ romansallad och skär 1 strut rädisor (125 g) i tunna skivor. Blanda grönsakerna i en skål och ringla över 1 msk olivolja, 1 tsk vitvinsvinäger, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar.

5. Sås: Blanda 1½ dl gräddfil, 1 krm salt, ½ krm vitpeppar och saften från ¼ citron i en skål. Hacka ½ kruka dill och rör ner i såsen.

6. Lyft upp laxen från lagen och servera med den kokta potatisen, dillsåsen och grönsakerna.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande