Imse vimse spindel

 

Är spindlar äckliga kryp eller nyttiga samhällsmedborgare. Vad gör de egentligen för nytta i vår värld, kan man undra. Svaret är, mer än man kan tro.

För det första så äter de kopiösa mängder insekter. Världens spindlar käkar hundratals miljoner ton insekter varje år. Spindlarna har därmed en vital roll när det gäller att hålla rent från skadedjur, särskilt då i skogar och på ängar.

För det andra så är de också bra på att tillhandahålla mat. Över 8 000 olika arter, även vissa fåglar, lever uteslutande på spindlar.

Det finns 45 000 kända spindelarter och alla är köttätare. Att undvika spindlar är svårt då de finns praktiskt taget överallt. Från arktiska miljöer till snustorra öknar. Ungefär 700 av dessa spindelarter finns i Sverige.

Av alla arter är det endast 30, som genom bett, kan orsaka sjukdomar hos människan.

Spindlar är ordentliga, nästan smått pedantiska rovdjur. De städar sitt nät med jämna mellanrum och rensar bort gamla matrester och annat skräp som fastnat i de klibbiga trådarna.

Korsspindeln är en av de största spindelarterna i Sverige, honan kan bli upp emot 18 millimeter. Den känns lätt igen på den vita färgteckningen, som liknar ett kors.

Så nu är frågan.

Ska vi fortsätta att vara rädda för spindlar eller ska vi välkomna dem, som de nyttiga samhällsmedborgare de är?

 

Källa: Norrköpings Tidningar, Allt om vetenskap

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LE ProfilbildSKRIBENT: Lars Ek
FOTO: pixabay.com 

Om du vill läsa mera om eller av Lars, gå till hans blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande