Hommage till GÖSTA EKMAN  

 

Gösta gick nyligen bort men kommer alltid att finnas i våra hjärtan och sinnen. Han är ju en del av vårt kulturarv.

 

De flesta av oss har minnen av Gösta från film, teater, scen och kabaré. Min personliga upplevelse härrör från min tid som reklamchef på Europa Film som medproducerade/distribuerade en film som hette “En vandring i solen“.

Hans Dahlberg var regissör och filmen byggde på en bok av Stig Claesson med samma namn från 1976. Gösta Ekman spelade huvudrollen i en sorglustig historia som Stig beskrev början på så här:

“Tore Andersson såg mycket svensk ut och han var också svensk, Han var både norrlänning och stockholmare på en och samma gång. På den säng han inte använde låg en reseskrivmaskin. Han hade litterära ambitioner.

 

Han hade långa ben men ingen hade bett honom vandra Presidentavenyn varken österut eller västerut som han gjorde, däremot hade han blivit tillsagd att dricka mycket bergsvatten. Han hade också blivit tillsagd att äta regelbundet och sova.

 

Reseledaren hette Marion. Hon var en tjugofemårig blond och vacker norska och hon hade frågat om hon kunde hjälpa till med något. Han hade bett henne fara åt helvete”

 

Tore Andersson reste till Cypern för han var deprimerad av snön i Stockholm och för att flickvännen gjort slut. Sanningen att säga så drack han för mycket och därför badade han i omtöcknat tillstånd naken på den allmänna badstranden. Polisen grep honom och en doktor gav stränga förhållningsregler.

Ett glatt gäng kvinnliga pensionärer var med på resan och observerade Tores dagliga långpromenader. De bad honom att gå in deras nyinköpta herrskor till karlarna hemma. Därmed skulle skorna se begagnade ut i tullen för att undvika extraskatt. Dessutom hjälpte han de äldre damerna med handlån, råd och småtjänster.

Resesällskapet blev som en hel familj som tog hand om varandra och Tore var som en förlorad son.

Till slut blev Marion och han förälskade i varandra. Förstås! Allting såg så bra ut för Tore. Det skulle nog ordna sig. Just då förolyckades Marion.

THE END

 

Marion spelades av en förtjusande norsk skådespelarska och sångerska som heter Inger Lise Rypdahl. Hon sjöng också ledmotivet till filmen. Dessutom medverkade några av Sveriges bästa kvinnliga aktriser: Margaretha Krook, Siv Ruud och Irma Christensson och så Kjerstin Dellert i en underbar roll hon gjorde utan att sjunga.

 En fantastisk ensemble i en sorgsen, glad och hjärteknipande historia. Gösta är bättre än någonsin. Komisk, tragisk och en ledsen clown!

 

Stig Claesson var nog också väldigt tagen av de rörliga bilderna. Han ville se filmen i förväg, ensam i salongen med plats för 800 på premiärbiografen.

Kanske var Tore Andersson Stig Claesson och Gösta Ekman Tore Andersson när han vandrade i solen?

 

PS
Gösta Ekman var ju gift med Marie-Louise Ekman som bl.a gjort den underbara skulpturen på Margaratha Krook utanför Dramaten i Stockholm. Skulpturen har inbyggd elslinga, så när man rör vid den så känner man värmen stråla. Kanske inte lika känd är en figur av Marie-Louise som står på Södra Promenaden i Malmö och heter Det Svenska Svårmodet. Den har otvetydigt drag av Gösta Ekman, basker på huvudet, händerna nerkörda i fickorna, blicken mot havet och tårarna rinnande efter kinderna! DS

 

Gösta du saknas oss!

 

1 kommentar

  1. Ulla Hammarlund

    Så fint skrivet, Ove. Vi är många som kommer att sakna honom .
    Sådan underbar humor.

    Ulla

    Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

OA Profilbild miniText: Ove Andersson
Illustrationer och foto: Ove Andersson, tvminnen.se

Om du vill läsa flera texter eller beundra Oves illustrationer som är samlade i hans Galleri. Klicka här LÄNK

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande