Mäster Mikaels Gata i Stockholm är en liten gata mellan Katarina Kyrka och klippbranten mot Renstiernas Gata på Södermalm. Den ligger som förlängning/parallellt med Fjällgatan och Stigbergsgatan.
Detta är ”Slas-land” dvs östra sida av Södermalm, med Nytorget, Sofia och Mosebacke.
Stig Claesson, Slas, var förutom ”söderkis” också en genuin lantis och dessutom Europa-medborgare. Han var en lysande berättare och tecknare av sitt Södermalm. Här finns atmosfären. Men Stig skrev och ritade också om hur han med andra unga pionjärer byggde vägar och broar i det krigsdrabbade Europa.
Cornelis Wresvijk var en annan bemärkt medborgare som tillhörde hela världen och som ibland bodde på Söder. Genialisk poet och trubadur. Han byggde också broar mellan språk och länder. Den flygande holländaren, som han kallades har lagt till för gott på Katarina Kyrkogård. Cornelis har gett namn åt parken på Mäster Mikaels Gata. Parken vetter mot klippstupet, vattnet, himlen och horisonten.
Mäster Mikael var Södermalms bödel, verksam på galgbacken vid Stigberget. Han avrättades själv år 1650. Han fick namnge gatan som idag har några av Stockholms finaste trähus från 1600-talet. Numera pietetsfullt renoverade och i färger som fröjdar ögat.
På våren blommar i Cornelis Park det vackraste av körsbärsträd och sjunger ljuvligt en liten näktergal.
Välkommen till Mäster Mikaels Gata – en upplevelse för alla sinnen!
Trevligt att få mer information om vår stad. Det inspirerar mig att ta sig tid, som man har nu som pensionär, att utforska fler intressanta platser i vår fantastiska stad.
Tack Ove
Bäste Hans!
Tack för Dina vänliga rader!
Eftersom Du också är intresserad av att utforska gamla miljöer i Stockholm kan vi väl vi göra det tillsammans? Ser Du någon med mustasch och keps som står och ritar i ett gathörn på Söder så är det inte Slas utan jag. Välkommen!
Ove
Tack för ditt inlägg om Mäster Mikaels gata! Man känner Slas´
ande sväva och hör Cornelis i fjärran! Margareta