Mäster Mikaels Gata i Stockholm är en liten gata mellan Katarina Kyrka och klippbranten mot Renstiernas Gata på Södermalm. Den ligger som förlängning/parallellt med Fjällgatan och Stigbergsgatan.

Detta är ”Slas-land” dvs östra sida av Södermalm, med Nytorget, Sofia och Mosebacke.

Stig Claesson, Slas, var förutom ”söderkis” också en genuin lantis och dessutom Europa-medborgare. Han var en lysande berättare och tecknare av sitt Södermalm. Här finns atmosfären. Men Stig skrev och ritade också om hur han med andra unga pionjärer byggde vägar och broar i det krigsdrabbade Europa.

Mäster Mikaels gata, av Ove Andersson 2012

Cornelis Wresvijk var en annan bemärkt medborgare som tillhörde hela världen och som ibland bodde på Söder. Genialisk poet och trubadur. Han byggde också broar mellan språk och länder. Den flygande holländaren, som han kallades har lagt till för gott på Katarina Kyrkogård. Cornelis har gett namn åt  parken på Mäster Mikaels Gata. Parken vetter mot klippstupet, vattnet, himlen och horisonten.

Mäster Mikael var Södermalms bödel, verksam på galgbacken vid Stigberget. Han avrättades själv år 1650. Han fick namnge gatan som idag har några av Stockholms finaste trähus från 1600-talet. Numera pietetsfullt renoverade och i färger som fröjdar ögat.

På våren blommar i Cornelis Park det vackraste av körsbärsträd och sjunger ljuvligt en liten näktergal.

Välkommen till Mäster Mikaels Gata – en upplevelse för alla sinnen!

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande