Hej Emely Christensson! Du har startat ett projekt som heter Historieskatten, vad det är för något?

Historieskatten är ett projekt för att glädja äldre, föra generationer närmre varandra och för att rädda Sveriges skatt av (livs)historier.

Hur kom du på idén?

Jag är själv väldigt nära med mina äldre och känner en enorm värme och vördnad inför dem. Vi skrattar ihop och jag lär mig massor både om mig själv, hur det var förr och får perspektiv på saker och ting. Jag vill att fler ska få uppleva samma glädje generationer emellan och jag vill att folk ska hälsa på sina äldre mer, ta sig tid att prata över en kopp kaffe. Jag glädjer så många jag kan men kan inte åka Sverige runt, därför slog mig denna idén, att alla runtom i landet glädjer sina äldre och på kuppen bevarar vårt arv av historier.

Har du själv god kontakt med människor i den äldre generationen?

Ja, jag prioriterar dem högt, hälsar på, skriver julkort/brev, tar dem på utfärder och stickcafé o.s.v.

Vad är din ambition med projektet? Är det ett hobbyprojekt eller är det tänkt ska leda till något större?

Min ambition är att sprida glädje. Jag gör det helt på egen hand, ideelt och ur mitt hjärta. Jag har ingen aning om vilka proportioner projektet kommer att ta men jag brinner för det. Målet är en sagoskatt à la 1900-tal, med verkliga sagor från vanliga människor.

Vad arbetar du med i vanliga fall?

Jag tog examen som logoped i somras och är nu ofrivilligt arbetslös, men i och med detta projekt känner jag att jag gör minst lika nytta, så det känns bra. Vi får se vad framtiden har i sitt sköte.

Vad inspirerar dig i livet?

Min familj, de gamla, vänner, teater, foton, filmer, naturen, ja det mesta egentligen.

Till sist, vad vill du uppmana våra läsare att göra?

Jag vill uppmana er att, om du är ung – besök dina äldre. Om du är äldre – skriv ner dina minnen. I vilket fall, mejla gärna in det du vill dela med dig av till historieskatten@gmail.com. Då ska jag publicera din berättelse så att Sverige kan få glädje av den, och du kommer i din tur få glädje av andras historier på bloggen historieskatten.blogg.se eller i en tryckt bok.

Du är viktig och jag vill lyssna på dig, säkert många andra också!

[dropshadowbox align=”none” effect=”lifted-both” width=”autopx” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”5″ border_color=”#f1caca” ]Vad gäller bidrag så krävs godkännande från den äldre (om man skriver om någon som lämnat jordelivet får man känna i maggropen om denne hade tyckt det var ok) att materialet publiceras för allmänheten. Genom insändandet samtycker man till detta.

Tyvärr kan ingen ersättning utgå för inlämnat material.

Om du vill lämna ett bidrag, skriv NAMN, FÖDELSEÅR+ÅLDER och UPPVÄXTORT på den berättelsen gäller. Skriv under med ditt eget namn, ålder och ort.[/dropshadowbox]

 

Bloggen: Historieskatten

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande