Så var man då åter hemma på svensk mark, med massor av nya upplevelser som jag kommer att leva länge på. Jag kan också lätt konstatera att det kända ordspråket “underbart är kort” stämmer väl.

Cypern var långt mer ljuvligare och vackrare än jag någonsin kunnat ana. Medelhavet hade en behaglig temperatur på upp mot 27-28 grader, med en 7 km lång sandstrand intill vårt hotell i Larnaca. Jag är i vanliga fall ingen speciell badfantast, men det salta klara varma vattnet var som balsam för både kropp o själ. Tänk att bara simma runt och njuta hur länge som helst i det blågröna vattnet med solen i ansiktet, obeskrivbart anser jag! I luften var det hela tiden runt 30-35 grader, med som varmast 38 grader. På kvällen var det som svalast ca 27-28 grader, men luften var skön och behaglig.

För att inte tala om alla vackra blommor jag/vi sett som vi här i Sverige har i våra blomkrukor, fast på Cypern var det stora träd. Bouganvilla i vitt, rosa, orange, ceris. Jakarandaträd med lila blommor, röda hibiskusträd, granatäppelträd, daddelpalmer, olivträd, mandelträd, limeträd, vindruvsklasar som hängde ner efter stora höga spaljeer, ja, listan kan göras lång.


Mogna vindruvor i taket på en uteservering i en liten bergsby

Mina ögon fick aldrig nog, och jag tog innemot 300 foton av all skönhet, att ha i vinter och njuta av.

Vi var också upp i Trodosbergen vars högsta topp är 1.952 meter, med en bedårande utsikt efter slingriga serpentinvägar. På 1.200 meter låg ett kloster och en kyrka, där den enorma altartavlan bestod av rent guld. Tyvärr fick man inte fota inne i kyrkan, men jag har aldrig sett något liknande. Kyrkan var från 1200 talet.

Vi åt även typisk cypriotisk mat i en liten bergsby vid en av utflykterna, och fick då smaka på diverse olika rätter, som var mycket gott och uppskattades av alla resenärer.

Vi besökte även både “spökstaden” Famagusta och huvudstaden Nicosia, så därför har jag mycket mer att delge er, men återkommer senare med mera reseminnen.

Fotot visar mogna vindruvor som hängde i taket på en uteservering i en annan liten bergsby där vi åt en cypriotisk frukost vid en utflykt.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande