Håll dig friskare!

 

Vintern är influensasäsong, spridningen börjar strax före jul och accelererar under januari och februari.

io-vaccinÄr du över 65 år, vaccinera dig! Både mot influensa och lunginflammation … Att vaccinera sig är enkelt, effektivt och säkert. Det ökar dina chanser till bibehållen hälsa.

Influensan i sig innebär ett hastigt insjuknande, snabbt stigande feber, frossa, hosta och allmän muskelvärk. Och efter det en trötthet som sitter i ett par veckor. Det tar på krafterna. Ändå är det komplikationerna – följdsjukdomar som till exempel lunginflammation och hjärtsvikt – med ökad risk att drabbas av försämrad livskvalité, som är värst.

 

Alla över 65 år rekommenderas att ta influensavaccin varje år inför vintersäsongen, liksom vaccin mot pneumokocker som kan ge lunginflammation.

Själva influensan kan vara tillräckligt besvärlig i sig, detsamma gäller lunginflammation. Blir man smittad så kan man dessutom dra på sig mer komplicerade följdsjukdomar. Det är därför klokt att följa rekommendationen och vaccinera sig, det säger Vårdguiden.

I de flesta landsting är vaccineringen gratis. Hör med din vårdcentral. Be också om vaccinering mot pneumokockinfektion (lunginflammation).

 

io-folkhalsaEn svårare säsong är att vänta för äldre när det gäller influensan. Under förra veckan registrerades närmare 100 fall i landet vilket är över gränsen för en epidemi.

Epidemin är i gång på en låg men ökande nivå i Sverige. Det är något tidigare än vanligt, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

 

Influensan brukar vanligtvis ta fart strax före jul och nå toppnivåer under januari och februari med närmare 1 000 registrerade fall i veckan. Hur svår årets epidemi kommer att bli är svårt att uppskatta. Analyser av tidiga fall pekar mot att influensan är av typen H3N2.

 

De har en högre risk för svår sjukdom och död, oavsett typ av influensa. Det viktigaste i det här läget är att gå och vaccinera sig, säger hon.

 

Allt tyder på att vaccinet fungerar väl i år. Det är inte ett hundraprocentigt skydd, men den som är vaccinerad och smittas blir förhållandevis mindre sjuk.

 

Vaccinera dig NU om du inte har gjort det tidigare. Skyddet börjar verka ungefär två veckor efter vaccinationen och håller i sig cirka nio månader. Inget vaccin skyddar till 100 procent. Studier visar att nära 75 procent skyddas bland äldre. Du kan alltså få säsongsinfluensan även om du är vaccinerad — men symtomen blir lindrigare och komplikationerna färre.

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

IMG_0487SKRIBENT: Ingrid Österberg
FOTO: pixabay.com

Om du vill läsa mera om eller av Ingrid, gå till hennes blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande