Gudarnas dryck

 

Vår kära och högt värderade administratör, påpekar lite fint att min inkorg är tom.

Plötsligt öppnar sig en avgrund framför mina fötter. Jag måste skriva något, men vad. Hjärnan är tom på idéer och uppslag.

 

Kan man skriva om ingenting? Ingenting måste väl i alla fall vara någonting, annars skulle väl ingenting finnas.

Kommen så här långt hämtar jag en öl i kylskåpet. Snilleblixt. Öl kan jag skriva om. Vi bara dricker det, men finns det någon bra historia i bakgrunden, som jag kan gräva ned mig i.

 

Det är väl känt att vikingarna drack mjöd, kanske för att det är enkelt att framställa.

Traditionellt mjöd består enbart av honung och vatten. Smaken skiftar beroende på vilka blommor honungen kommer från.

Hur omfattande mjöddrickande var under vikingatiden är mindre känt. Mjödet tros ha varit en dyr prestigedryck, som främst bjöds vid högtider och som gåva. Vikingarna hade ett antal högtider, samt de stora bloten vid sommar- och vintersolstånden, så det rann säkert ner en hel del mjöd i törstiga vikingastrupar.

Några bevarade recept på mjöd finns inte från denna tid. De äldsta recepten på mjöd är från 1400- och 1500-talen. Mjöd var ett vanligt inslag vid Gustav Vasas hov.

Det äldsta spåret av jäst dryck innehållande honung är från Kina ungefär 7000 f.Kr. Mjöd har funnits i nästan alla forna kulturer, även hos mayaindianerna. Där betraktades öl som en gudadryck.

Ölet har en nästan identisk historia. Forntida lergods har genom kemiska undersökningar visat, att rester av en dryck liknande öl, fanns i Irak för ungefär 7000 år sedan. Öl bryggt på korn, har hittats på 5000 år gamla krukrester i Kina.

De äldsta resterna av öl som hittats i Sverige, härstammar från bronsåldern. Under denna tid smaksattes ölet gärna med pors.

 

Styrkt av dessa fakta, dricker jag långsamt min öl och njuter av att vara i gott sällskap.

 

Källa: Wikipedia

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LE ProfilbildSKRIBENT: Lars Ek
FOTO: pixabay.com 

Om du vill läsa mera om eller av Lars, gå till hans blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande