Jag fick nyligen en CD med Mando Diao som tolkar Fröding. Fantastiskt att en ung modern musikgrupp tar sig an en gammal nationalskald och gör det så fräscht och kul. En bild på CD:ns omslag visar Gustaf Fröding dansande yr och naken i naturen med vännerna konstnären Carl Larsson och skalden Verner von Heidenstam. Ytterligare en person på bilden, lite ihopkrupen i bakgrunden visade sig efter en stunds funderande vara Albert Engström. Men han har ju egentligen ingen som helst anledning att gömma sig. 

Albert Engström var författare, konstnär, ledamot av Svenska Akademin och professor i teckning. Och en av mina förebilder i illustration. Han grundade och var aktiv redaktör för skämttidningen Strix. Albert var född 1869 i Småland och dog 1940. Han bodde i Stockholm och Roslagen. Kolingen, rospiggen och andra original är de mest kända alstren från Alberts penna plus en affisch som handlar om att kräftor ”kräva dessa drycker”, dvs ett upprop mot spritförbud/begränsning.

Förutom elever, rospiggar, original umgicks Albert gärna med andra konstnärer, grafiker och hantverkare. Albert kom från samma trakter i Småland som senare Astrid Lindgren och hennes odåga Emil. Det saknas inte likhet i uppror och anarki mot tingens ordning hos de båda buspojkarna. Döderhultaren, en annan smålänning med bångstyrig karaktär handsnidade primitiva trägubbar. De är också besläktade med Alberts kolingar.

I Roslagen fann familjen Engström med tiden sitt hem och flyttade från Stockholm till Grisslehamn. En halv kilometer från bostaden ute vid det brusande havet byggdes ateljén på en klippa. Myndigheternas bestämmelser och ev invändningar tillmötesgick han på ett elegant sätt: Ateljén målades vit på utsidan mot havet och fungerade därmed som sjömärke och fyr. Mot land sken den röd som en roslagsstuga eller ett torp i Småland. I min teckning av ateljen har jag försökt använda lite av det uttrycksfulla och grova sätt Albert Engström själv hade i sina bilder. Det svarta berget och stenarna i förgrunden hjälper till att ge karaktär åt ”fyrbåken” vid havet. Vackrare och vildare plats är svårt att tänka sig. Åtminstone när jag ritade – en råkall och blåsig oktoberdag.

I en av Alberts bästa teckningar överraskas kolingen av den fantastiska blomprakten hos vårens första hägg och utbrister tårögd så uttrycksfullt han kan: ”Och du blommar du häggjävel!”

Ps Nästa gång Du besöker Grisslehamn, glöm då inte att där finns mer än fiskehamn och båtväg till Åland:  Albert Engströms ateljé tex. som också är museum med mycken Engströmiana.

Albert Engströms ateljé i Grisslehamn. Av: Ove Andersson

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande