FAVORIT I REPRIS

Mitt bästa tips för att äta bättre är att lägga större del av hushållsbudgeten på färska råvaror, säger Kicki Theander och varnar för E-nummer, hormoner, genmodifierade grödor.  Druvor och paprika hör till värstingarna när det gäller bekämpningsmedel, får vi också veta.

De flesta av recepten i MittNu´s receptsamling bygger på försiktighetsprincipen.

Är du intresserad av matfrågor? Då rekommenderar jag tipsen om andra artiklar, som ligger i slutet av artikeln.

 

Försiktighetsprincipen

November 2013

Eftersom det råder så mycket oklarheter kring E-nummer, aromer, modifierad stärkelse, hormoner, genmodifierade grödor och bekämpningsmedel tror jag på att vara försiktig istället för att chansa.

Jag vill sätta stopp för den tillsatsanvändning som är så utbredd inom livsmedelsindustrin. Jag vill skapa mediabrus kring frågan och flytta upp den på viktiga makthavares agendor. E-nummer ska diskuteras i skolor och på universitet. Konsumenter ska börja ifrågasätta vad det är de köper och vägra betala för dåliga varor.

Välj färska råvaror när du ska laga mat för att minimera gifter och tillsatser. Bild från Schutterstock.com

Mitt bästa tips för att äta bättre är att lägga en större del av hushållsbudgeten på färska råvaror som färsk fisk, färska grönsaker och frukt och mindre på chips, godis och halvfabrikat. Välj vatten att dricka till maten istället för att alla onödiga sötade drycker. Detta är ganska basic.

Sen blir det svårare, tycker jag. Bekämpningsmedel eller tillsatser, vilket är värst? Jag väljer hellre en icke-ekologisk tillsatsfri kokosmjölk än ekologisk kokosmjölk med tillsatser. Jag är räddare för tillsatser än för bekämpningsmedel,  men upplever att det är nästintill omöjligt för en konsument att skapa sig en riktig uppfattning. Därför tillämpar jag försiktighet och försöker välja bort båda. Enligt tillsatsgurun Tommy Svensson är vitkål så gott som fri från bekämpningsmedel. Druvor och paprika tillhör värstingarna.

Av: Kicki Theander, grundare och matinspiratör på Middagsfrid

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande