2 personer

Tips och planering

Frys in/ ta tillvara

Soppan går att frysa, men är godast nylagad.

Fisksoppa med ostgratinerat bröd

Förbered

Grönsakerna (förutom löken) kan skäras upp i förväg (punkt 2) och förvaras i kylen.

Aioli

Om du har ett ägg över hemma, gör en enkel aioli till soppan. Blanda 1 rumstempererat ägg, 1½ dl neutral olja, 1 vitlöksklyfta, lite citronsaft, salt och peppar i en mixerbunke. Mixa allt med en stavmixer några sekunder så att konsistensen tjocknar.

Ingredienser:

2 libabröd
ca 50 g riven västerbottenost
ca 150 g sejfilé
ca 150 g laxfilé
1 rödlök
1 morot
1 fänkål
1 msk smör
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
½ msk buljongpulver (alt. ½ tärning)
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk curry

Köksredskap:

Kniv, skärbräda, måttsats, gryta, skalare, vitlökspress, ugnsplåt, bakplåtspapper

Så gör du:

1. Sätt ugnen på 225°. Skär 2 libabröd i trekanter (totalt 12 trekanter) och lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Fördela 1/3 påse riven ost (50 g) på brödet.

2. Hacka 1 rödlök. Skala och skär 1 morot i 5 mm tjocka slantar. Ansa och finstrimla 1 fänkål.

3. Smält 1 msk smör i en gryta, pressa i 2 vitlöksklyftor och 1 msk tomatpuré. Tillsätt rödlöken, moroten och fänkålen. Fräs på medelhög värme i 5 min.

4. Skär ca 150 g sejfilé och ca 150 g laxfilé i 2 cm stora tärningar och lägg i en bunke.

5. Tillsätt 1 burk krossade tomater, 1 dl vatten, ½ msk buljongpulver (alt. ½ tärning), 1 tsk vitvinsvinäger, ½ tsk curry, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar i grytan. Låt puttra i 3 min.

6. Gratinera ostbröden i mitten av ugnen i 5 min.

7. Lägg fisken i grytan och sjud på svag värme i ca 4 min.

8. Servera soppan med det ostgratinerade brödet.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande