TIPS OCH PLANERING
Frys in/ ta tillvara
Om det blir mat över bör den ätas inom 2-3 dagar efter tillagning.
Förbered
Såsen kan göras i förväg och förvaras i kylen (punkt 2).
Cornichons
Är ett franskt namn för små, inlagda gurkor. Oftast är de inlagda i ättika med paprika och kryddor.
Ingredienser:
500 g potatis
1½ msk olivolja
1 burk cornichons, 190 g
2 dl matyoghurt
½ tsk flytande honung
1 ägg
1 dl ströbröd
2 msk vetemjöl
ca 300 g koljafilé
1 msk smör
½ tråg babyspenat, 35 g
½ ask körsbärstomater, 125 g
1 morot
1/4 fp salladslök, ca 30 g
Köksredskap:
Kniv, skärbräda, måttsats, ugnsform (20×30 cm), 2 skålar, stekpanna, skalare, rivjärn
Så gör du:
1. Sätt ugnen på 225º. Halvera 500 g potatis på längden, lägg i en ugnsform och ringla över 1½ msk olivolja, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Stek högt upp i ugnen i ca 30 min.
2. Sås: Hacka ½ burk cornichons (ca 95 g) och blanda med 2 dl matyoghurt, ½ tsk flytande honung, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i en skål.
3. Sallad: Skölj ½ tråg babyspenat (35 g). Halvera ½ ask körsbärstomater (125 g). Skala och grovriv 1 morot. Finstrimla ¼ fp salladslök (ca 30 g). Halvera ½ burk cornichons (ca 95 g). Blanda alla grönsaker i en skål.
4. Ta fram två djupa tallrikar. Vispa 1 ägg i den ena och blanda 1 dl ströbröd, 2 msk vetemjöl, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i den andra. Vänd ca 300 g koljafilé först i ägget och sedan i ströbrödblandningen.
5. Smält 1 msk smör i en stekpanna och stek fiskbitarna på medelhög värme, ca 3 min/sida.
6. Servera fisken med potatisen, cornichonsåsen och salladen.
Receptet kommer från MIDDAGSFRID