Studio 64: Finns framtiden?

 

Det är klart den gör! Men på vilket sätt? Och hur länge?

Ja, hur kommer det bli, på hundra års sikt? För barnen. Och barnbarnen.

Vart är vi på väg? Det är en fråga som intresserat människan i alla tider. Alltifrån spågummor till framtidsforskare….och det populära P1-programmet Spanarna, som vaskar fram utvecklingstrender ur det pågående vardagsmyllret.

 

Micke intar direkt det dystopiska spåret!

PS En dystopi (även kallad anti-utopi eller kackotopi) är en negativ samhällsvision enligt Wikipedia. Det är motsatsen till utopi, och kan bäst förklaras som vad andra felaktigt tror är bra för en. DS

  • Klimatkrisen, jordens uppvärmning, ökenutbredning, havsnivåökning, klimatflyktingar, trängsel, konflikter, strider, förintelse.

Och inte nog med det!

  • Antibiotikans slarvanvändande gör den snart verkningslös. Vi kommer dö av banala infektioner. Samtidigt som nya muterade virus och bakterier “anfaller”!

Och snart har vi den “artificiella intelligensen” här i full blom. Skapad av oss, men kommer vi att bli dess slavar? Är ai-robotarna nästa steg i jordens artutveckling?

 

STOPP!! Nästan skriker Nicke, och beskriver en lugnande tilltro till människans såväl godhet som begåvning.

  • Nyligen skrev nästan alla världens länder under Parisavtalet. En mycket bra början. Snart är fossila bränslen utfasade. Länder som Tyskland och Kina bryter ny lovande mark!

 

Javisst! Fyller Perre i. Han bekänner sig till “singulariteten”, den accelererande tekniska utveckling …. som gäller allt dåligt, såväl som det GODA! Han ser en kapplöpning i forskningsvärlden.

PS Enligt Wikipedia är den teknologiska singulariteten är en teoretisk framtida tidpunkt karaktäriserad av teknologiska framsteg utan motstycke, delvis orsakat genom maskiners förmåga att förbättra sig själva genom artificiell intelligens.DS

 

Visst är det intressant!!

Följ S64’s machetesvingande in i framtiden. Den är här redan i morgon, men hur ser den ut om 100 år? Ungefär som idag, tror Nicke.

 

Och så, som vanligt, en avslutningslåt med Micke, Nicke och Perre.

 


LYSSNA på podden genom att trycka på den liggande trekanten!

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

IÖ Studio 64Text: Michael Flygare
Foto: pixabay.com

Om du vill lyssna på andra avsnitt från Studio 64, klicka här LÄNK

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande