Den här syltan har ingen likhet med den kalvsylta som man köper i affärerna eller blir serverad på restaurang. Den är mycket god. Den serverades alltid till jul på Djurbergsgatan i Söderhamn hos farmor Thea och farfar Erik.  Tyvärr är den något omständlig att göra men den går bra att frysa och räcker till flera syltor.

Receptet har hämtats från Familjen Hedbergs kokbok.

Låt nostalgin blomma – gör en kalvsylta!

 

Det här behöver man:

  • 2 kg färsk eller fryst kalvbog eller bringa med ben sågade i ca. 3 cm tjocka skivor. Det gör man i affären.
  • 2 liter vatten
  • 1 msk salt
  • 15 vitpepparkorn
  • 10 kryddpepparkorn
  • 4-6 nejlikor
  • 2 gula lökar
  • 1 morot
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 grönsakstärning

Till avsmakning:

  • ½ tsk vitpeppar

Gör så här:

  1. Spola av köttet i kallt vatten så att ”sågspånet” försvinner.
  2. Lägg det i en kastrull och häll på vattnet.
  3. Låt det hastigt koka upp. Skumma väl.
  4. Sätt till salt, kryddor, lök och morot och låt köttet koka sakta 1 ½ till 2 timmar tills det är väl kokt. Köttet ska lossna från benen.
  5. Tag upp köttet och låt det svalna. Ta loss köttet från benen. Lägg tillbaka benen i kastrullen och låt benen koka i spadet ytterligare ca 30 min så blir spadet simmigare.
  6. Sila från ben och övrigt och häll tillbaka spadet i grytan.
  7. Mal köttet i köttkvarn eller skär det i små bitar eller mixa det försiktigt.
  8. Lägg tillbaka köttet i kastrullen och spadet och koka upp. Smaka av med peppar. Blandningen bör ha ganska stark smak.
  9. Häll blandningen i en form (ca ½ liter) om du ska äta syltan direkt och resten i likadana portioner i fryspåsar. Annars häller du allt i fryspåsar.

Ställ formen kallt för att stelna och servera kalvsyltan kall med kokt potatis och inlagda rödbetor.

OBS! När du tinar upp den djupfrysta syltan måste den ges ett uppkok och därefter ställas att stelna.

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande