2 personer
Tips och planering
Frys in/ ta tillvara
Rätten går att frysa om det blir mat över. Maten kan också sparas i kylen och ätas upp inom 2-3 dagar efter tillagning.
Förbered
Gör woksåsen i förväg (punkt 2) och förvara i kylen. Paprika och champinjoner kan också skäras upp kvällen före (punkt 3).
Chili
Chili tappar mycket av sin styrka om den skärs upp i förväg.
Annan smaksättning
Tillsätt lite sambal oelek eller cayennepeppar om ni vill ha lite mer kryddstyrka i woksåsen.
Ingredienser:
2 portioner ris/gryn
½-1 röd chili
3 msk neutral olja
1½ msk kinesisk soja
1 vitlöksklyfta
½ ask champinjoner, 125 g
1 tsk ingefära
1 röd paprika
1 gul lök
1 kalkonfilé
1 tråg sockerärtor, 150 g
Köksredskap:
Kniv, skärbräda, måttsats, vitlökspress,
stekpanna, kastrull, skål
Så gör du:
1. Koka ris/gryn till 2 personer.
2. Woksås: Kärna ur och finhacka ½ – 1 röd chili. Blanda chilin med 2 msk vatten, 2 msk neutral olja, 1½ msk kinesisk soja, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 tsk ingefära, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i en liten skål.
3. Skiva ½ ask champinjoner (125 g). Strimla 1 röd paprika.
4. Hacka 1 gul lök. Skär 1 kalkonfilé i 1 cm breda strimlor. Krydda med 1½ krm salt och 1 krm svartpeppar.
5. Hetta upp en stekpanna och stek champinjonerna på hög värme i 5 min. Tillsätt 1 msk neutral olja, kalkonen och löken och stek på hög värme i ca 3 min.
6. Tillsätt woksåsen, paprikan och 1 tråg sockerärtor (150 g) i pannan. Stek ytterligare 1 min.
7. Servera kalkonwoken med riset/grynen.