FAMILJ OCH RELATIONER

ARTIKELARKIV

Min allhelgonahelg

För mig har allhelgonahelgen i alla år gått ganska oförmärkt förbi med stora avstånd till de gravar, där de ligger som står mig nära.

I år blev det annorlunda.

läs mer

Konfirmation nu och då

Konfirmationer hör försommaren till och har gjort så under långa tider. Jag har just deltagit i en konfirmation i en landsortskyrka utanför Eskilstuna. Det var barnbarnet K, som efter mycket funderande hade beslutat sig för att jo, hon ville verkligen konfirmeras .......

läs mer

Namngivning / barnvälkomnande

För ett par veckor sedan förrättade jag en namngivning/barnvälkomnande. För den som inte vet vad det innebär kan man säga att det bäst kan liknas vid ett ”borgeligt dop”. Som förrättare förkunnar man barnets namn inför släkt och vänner, berättar varför föräldrarna har...

läs mer

Julafton på Hemmet

Det är julafton på Hemmet. Maja har radion på och glada barnröster sjunger en julpolska. Nu har vi ljus här i vårt hus Julen är kommen hopp tra la la… sjunger barnen i radion. Majas gamla chiffonjé blänker, så nyputsad är den. Hon håller på att damma fotografierna,...

läs mer

Lotten och Nils Petter Trybom

I mitt släktalbum, både det digitala och det i pappersformat, finns många bilder av min släkt i flera led. En del av bilderna är ateljéfoton från 1910- och 1920-talen, skickligt tagna av min mammas faster, som var fotograf i Lund. Min favoritbild framför andra...

läs mer

Att bli mor

När livet vidgas får en ny dimension och Jaget för alltid blir ett Vi   Barnets födelse som mysterium, smärta, under  och gudagåva. Skräckblandad lycka, salig oro.   Glädjevågor genom kropp och själ blir till tårar, till skratt, till sång. Vi finner ett nytt språk och...

läs mer

Släktforskning

I samband med pensioneringen ökar den fria tiden. Då är det många som vill ta reda på mera om sina "rötter" och släktforskning blir ett aktuellt ämne. Ett tips är att börja med den närmaste generationen. Intervjua äldre personer i din närhet! Glöm inte att anteckna....

läs mer

Ett nygammalt boktips – Felicia försvann

Häromdagen gick jag igenom bokhyllan och hittade då boken ”Felicia försvann”, (författare Felicia Feldt) som jag minns att jag sträckläste. Kom på att jag gärna vill tipsa om den boken även om det nu säkert är ett par år sedan den kom ut 2012. En rörig bok skriven av...

läs mer

Sökes: Bonusmormor i Åkarp

Våra barn och vi som familj saknar att ha en mormor/farmor på nära håll. Vi undrar om det finns någon som vågar och vill lära kännas oss? Vi efterlyser inte en barnvakt utan söker dig som har intresse för barn, lite extra tid och tror att du med din närvara kan sätta...

läs mer

Ögonblicket

Den lilla handen som smyger sig i min. Farmor ska komma! Sparka boll! och blicken den spjuveraktigt skrattlystna, glimten som suddar ut ålder väcker barnet i mig. Skratten gör mig till människa, leken, glädjen förenar och...

läs mer

Släktforskning – mer än namn och årtal.

Det vanligaste när det gäller släktforskning är kanske att följa en släkt genom födelse- och dödslängder, genom husförhörslängder och församlingsböcker. Men samtidigt som man lägger nya namn och nya årtal till sin släktforskning ökar nyfikenheten: hur levde...

läs mer

Släktforskningskurs: avsnitt 1 (mål)

Den här kursen vänder sig till den som aldrig provat på släktforskning förut, den som provat på lite men tycker det verkar krångligt, eller den som har hållit uppe i många år och vill lära sig hur man gör idag med moderna hjälpmedel. De kan faktiskt också vara till...

läs mer

Vad min mamma inte visste!

Är man född i Bergsslagen och finns det många i släktens som är mörkhåriga och lätt blir solbrända måste ju det bero på att det finns valloner i släkten. Till skillnad från annat ”utländskt blod” var det fint att vara vallonättling. Så jag startade min forskning...

läs mer

Lena och mormor tågluffar.

När Lena fyllde tretton sa hon: ”Mormor, när jag fyller femton ska du och jag ut och tågluffa”. Du lilla barn, sa jag. När du blir femton år, då vill du nog ha andra kompisar med, om du ska ut på sådana äventyr. Men tänk så märkligt, hon ändrade sig faktiskt inte. En...

läs mer

Berättelsen om två färgarmästare

Precis som i sagan hette den yngste brodern Jöns.  Hans far föddes 1797, hette Pehr Jöransson och var åbo på Hörby 10 i Hörby socken. Han var en betrodd man i socknen och var ledamot i den första skolstyrelsen, senare ledamot i socialnämnden. Som sig bör var han också...

läs mer

Vänner ses efter sjuttio år.

Vår släktforskning hade nått sitt mål. Ingers och min bok var tryckt och klar. ”Fyra kvinnor – två sekler” var titeln, och det var våra anmödrar Cajsa Olufsdotter och Sara Tyrsdotter, födda i mitten av 1700-talet, som inledde historien. Genom Kajsa Lisa Andersdotter,...

läs mer

Inspiration till släktforskning

I över tjugo år har jag varit en ivrig släktforskare. Till tveksamma medmänniskor säger jag om detta att ”det är som att lägga pussel”. Intressant och spännande och – kanske det viktigaste – det ger en ny förståelse för dem som var mina släktingar. Släktforskning kan...

läs mer


Delaktigheten bär mig framåt

Radiosändning Mitt Nu sänder första delen i vår radioserie Rosen. En serie av samtal mellan två personer med olika innehåll varje gång. Radioserien sänds i form av en podcast - en ljud- eller filmfil som publiceras på internet. Första avsnittet med titeln...

läs mer

En solstråle i mitt sena liv

Hon är mitt barnbarn och hon kom en solstråle i mitt sena liv och hon hade en mikrofon med sig. Med en varm blick i sina ljusblå ögon och ett kärleksfullt snett leende på sina läppar såg hon på mig. Med den bleka genomskinliga hyn lysande och det gnistrande kopparröda...

läs mer

Om du älskade mig

Om du älskade mig – skulle du ge mig en plats i ditt liv, att leva med dig – inte för dig skulle du lyssna när jag talar – inte själv tala skulle du höra gråten i min röst – inte i din skulle du säga tröstande ord till mig – inte till dig skulle du ha överseende med...

läs mer

Smugglad julskinka och flygmyror

Mycket får man uppleva när son och sonhustru bor och arbetar i en liten stad femtio mil in i den afrikanska regnskogen, och här är några avsnitt ur min dagbok från Nigeria 1985, när min man och jag firade jul och nyår där. Storasyster gör lillasyster julfinDan före...

läs mer

Avsked till en vän

Den riktigt goda vänskapen liknar mycket den man delar med sin gamla hund, då hunden mognat och samförstånd råder mellan djur och människa. Han blir till en vän som alltid är glad när man kommer hem, en vardagsvän som ger trygghet och som jagar ensamheten på flykten....

läs mer

Ensamhet

Väggarna tränger sig på och tapetens mönster sjunger blues trots den bedövande tystnaden som förstärks av novemberdiset. Ser anklagande på den tysta telefonen och mailboxens "no new messages". Då föds tanken: Jag är inte ensam om ensamhetskänslan! Kanske kan jag skapa...

läs mer

Ett släktfoto berättar

Min artikel om gammal och ny släkt har väckt intresse hos en läsare. Eller snarare var det familjen på det foto som illustrerade artikeln, som gjorde att hon vill veta mer. Vilken är familjens bakgrund, fanns tjänstefolk till hjälp med alla barnen, detta var frågor...

läs mer

Relationer och icke-relationer

När, i min och systrarnas barndom, vår mamma och moster talade om sin fars syssling – eller nästkusin som de sade – så sänkte de alltid rösten. Nästkusinen var skånemålaren Ernst Norlind - "storkamålaren" kallade de honom eftersom han mestadels målade storkar....

läs mer

Att få en ny släkting

Att få en ny släkting sker oftast genom att det föds en liten människa – kanske ett barnbarn eller ett syskonbarn. Mer sällan dyker det upp en dittills okänd släktgren eller en fix och färdig ny släkting. För mig har båda delarna hänt. För 20 år sedan, då vi för...

läs mer

Barnbarn – livets efterrätt?

Nästan alla mor- och farföräldrar säger att barnbarn är livets efterrätt. Men om det kommer barnbarnsbarn, vad ska man då säga att de är?    Jag hör till de lyckliga som blivit både gammelmormor och gammelfarmortill fyra små, och jag har funderat mycket över hur man...

läs mer

Ensam i sommarlandet

Jag sitter i Sommarlandet och filosoferar över min ensamhet. Regnet har dragit bort och värmen har kommit tillbaka, men soluret på berget visar mig ingen tid längre. Det är rostigt och lutar betänkligt på sin murkna ekstubbe. En gång var det en glänsande...

läs mer

BOTANISERA I VÅR SKATTKISTA!

 

SÖK per månad

 

SÖK per ämnesområde

 

SÖK skribent

KLOTTERPLANK

Tyck till eller kolla vad andra tycker!

ARTIKELARKIV

SÖK ÄMNESOMRÅDE

SÖK SKRIBENT

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Anmäl dig här!

BRA LÄNKAR

Podcast för 60-plussare

Studio 64


° ° ° ° °

Nättidning för 60+

Nyfiken Grå


° ° ° ° °

BeBå Hälsojournalen 4


° ° ° ° °

Släktforskning för noviser

Nyfiken Grå


° ° ° ° °

Sök- och informationstjänst kring boende, service och omsorg för seniorer

° ° ° ° °

Podcasten med de äldres berättelser om sig själva

Punschverandan


° ° ° ° °

Share This