Livskvalitet 

och betydelsen av fågelkvitter, havsbrus + en liten jamare.

 

Att plocka svamp, blåbär och lingon hör till livets högtidsstunder tycker både min hustru och jag.

Men, det handlar förstås om mycket mer som t.ex känslan att gå i skogen, luft, dofter,  tystnaden, termoskaffe och ostmackor.

 

För några år sedan när jag efter en besvärlig sjukdom och operation vaknade upp badade mitt ensamma rum i ett vitt sken. Plötsligt uppenbarade sig en gestalt i lockigt hår och undrade om jag önskade en drink före maten. Whisky beställde jag förvirrat och keruben återkom med ett litet glas som doftade av malt. En ängel trodde jag och att den här platsen var himlen eller motsatsen. Jag hällde för säkerhets skull några droppar på krukväxten i fönstret för att se om den överlevde. Men den var förstås av plast så jag tömde glaset oförväget i känslan av att jag än befann mig så var det definitivt bland ulliga moln. Maten smakade extra gott.

Efteråt fick jag reda på att man hade velat ge mig och blodet en kick och serverat dryck från ett hemligt barskåp. Sällan har en liten rackare smakat godare…

Vad som också påskyndade min återhämtning betydligt var min hustrus besök och support.

Hon tyckte att jag var lite dålig på att känna igen fåglar och hade därför med sig en fågelbok med bilder och text plus ett band med fågelkvitter. Jag studerade intensivt och lärde mig  nog ett tiotal nya arter och längtade efter att få testa mina kunskaper på landet. Idag har skogen tillförts en kvitterdimension.

Så här låter koltrasten – KLICKA.

 

Vatten och hav har jag alltid längtat efter. Kanske är det ett medfött behov om man som jag är född och uppvuxen vid Vänerns strand och tillbringat mycket barndomstid på västkusten.

Vi kom nyligen hem från en tid på Spaniens sydkust. Där sprang temperaturen ibland ända upp till 30 grader. Sandstranden var flera kilometer och vi gick varje dag barfota flera timmar i vattenbrynet. Himlen var intensivt blå, solen gassade och vid horisontlinjen låg Afrika. Nästan inga människor var där, bara vi och måsarna. Havet brusade, vi plockade vackra stenar och ibland nöp jag mig i armen för att kontrollera att jag var vaken. I det varma klimatet hade jag inga ledbesvär med att  promenera, rita och måla.  Vi spelade in vågornas möte med stranden. Mysigare gonattmusik finns inte nu när Roslagen börjar bli frostvitt och temperaturen sjunker.

Vågornas möte med stranden – KLICKA.

 

Hälsa och ett ”gott liv” är naturligtvis förutsättningar för livskvalitet och egentligen omöjligt att definiera. Kanske lika svårt som att diskutera ”vattnets betydelse för sjöfarten” … 

Vad är livskvalitet för dig?

 

 

3 Kommentarer

 1. Lennart Aspenryd

  Livskvalitet!
  Det är enkelt. Fränvaron av Oro.
  Inte sådan som som sitter i en klocka, utan den som gnager på själen!
  Du vet, det materiella, har jag pengar till maten och hyran!
  Den om den egna hälsan när man har fått en Kö tid för åtgärd!
  Ungar och ungungars väl och ve, hur skall det gå?

  Det mesta av Oro kan man snabbt ta bort genom enkla åtgärder. Och när du då ingen Oro har, då är det livskvalitet som gäller.

  Svara
 2. Birgit

  LINGONTUVA Det är ett av de vackrare orden jag vet. Senaste (och kanske den sista) var en högtidsstund, när jag kröp omkring i dalaskogarnas överflöd och plockade och njöt av livet och fyllde hinken.
  I hela mitt liv har jag älskat bärplockning.

  VATTEN OCH HAV . Det kan vi prata länge om när vi träffas.

  TACK för dina “funderingar”. Som alltid en fröjd att få ta del av!

  Svara
 3. admin

  – Stillheten och slippa bruset från alla onödiga ljud
  – Att vara frisk, att vara pensionär, att ha nära att älska och älskas av.
  – Att få ha det bra och vara frisk, mycket skratt, och slippa alla onödiga ljud.
  – Att få vara frisk och kunna gå ut och kunna klara sig själv, cykla är oxå bra.

  … är några tips jag fått …

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OA Profilbild miniText: Ove Andersson
Foto: Madelaine Birnick och pixabay.com,
Ljud: YouTube

Om du vill läsa flera texter eller beundra Oves illustrationer som är samlade i hans Galleri. Klicka här LÄNK

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande