Jag har klagat ganska mycket på min arbetshäst under många år – Disgen. Jag har också velat byta till ett något modernare program, vilket varit krångligt på grund av Gedcom-kod som inte överensstämmer med standarden. Nu är detta snarare en regel än undantag och Disgen är långt ifrån ensam om detta problem.

Att jag skulle förlora en del information och tvingas ändra annan information insåg jag vara ofrånkomligt när jag skulle byta program, men när jag kom till slutet av mina tester så återstod tre problem som jag endera kunde kringgå eller fick förlika mig med.

De var:

  • Vid exporten från Disgen till FTM (Family Tree Maker) som jag valt att prova förlorades eller förvanskades vissa källor.
  • Det sätt som Disgen markerar tilltalsnamn överensstämde inte med standarden, vilket gjorde att alltid första namn valdes. Detta är speciellt besvärande när man gör automatiserade släktböcker.
  • De alternativ för civilstånd som man kan markera i Disgen exporteras inte till andra program, vilket gör att alla par presenteras som gifta, något som irriterade många släktingar, som fick ta del av materialet.

För en tid sedan blev jag emellertid kontaktad av Torgny Larsson som är ansvarig för fadderverksamheten inom DIS…

För att läsa vidare KLICKA HÄR.

För att komma till fler artiklar av Jan Granath om släktforskning, KLICKA HÄR.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande