Denna cape-schal är mycket lätt att ta på och av och den är dessutom lättstickad. Mönstret är i två varianter. Dels den lila som har ränder i slätstickning och dels den turkosa i rätstickning.  

Turkos cape-schal

När jag gjorde mönstret till den turkosa hade jag min dementa mamma i åtanke, hon var stickvan och stickade mycket i sin krafts dagar, bl.a. stickade hon många babyfiltar till Röda Korset. Filtarna bestod av långa längder med rutor, som sen skulle sys ihop, men när hon blev alltmer dement kunde hon inte klara av färgbytet eller sy ihop remsorna. Eftersom min mamma, trots sin demens stickade ganska fort och jag inte besökte henne varje dag, lånade jag ihop lite stickor av vänner och bekanta och sen fick hon 4 stickningar att hålla på med parallellt. Jag gjorde en ruta i kartong för att hon skulle kunna mäta och se när en ruta var färdig, och sen kunna fortsätta med nästa stickning. När jag sedan besökte min mamma bytte jag till ny färg på alla stickningar och när alla remsorna var klara fick jag sy ihop dem. Det var dock lite omständligt, hade jag tänkt ut det här mönstret i rätstickning medan hon levde hade hon kunnat sticka cape-schalar utan färgbyte i parti och minut till alla familjemedlemmar och vänner i stället.

Naturligtvis är det inget krav att man skall vara dement för att sticka den här cape-schalen i rätstickning utan mönstret är till för vem som helst. Min dotter t.ex. som nyligen blev mamma kom på att modellen också är mycket praktisk vid amning, då den håller såväl barn som moder varma. Beskrivning med maskantal på cape-schalen i rätstickning finns i min handikapptipsblogg på följande länk:http://handikapptips.wordpress.com/2013/10/30/lattstickad-cape/

Beskrivning på cape-schalen i slätstickning finns på följande länk: http://textilochtips.wordpress.com/2013/09/22/cape-schal/.
Så småningom tänker jag göra ytterligare varianter på denna modell, en i tunt lingarn och en med ränder på längden stickade med rundstickor.

I handikapptipsbloggen finns också en stickbeskrivning på en mycket lättstickad filt eller sängöverkast, också den lämpad för personer med demens. http://textilochtips.wordpress.com/2013/02/15/textila-och-konstnarliga-aktiviteter-for-personer-med-demens/

För närvarande håller jag dels på med att utarbeta ett mönster för nattplagg till personer med omfattande rörelsehinder dels skriva om hur man kan höja ben på befintliga sittmöbler, bord och sängar som man redan har så att de blir mer praktiska för att komma i och ur.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande