En dag i somras kom mannen och jag på att vi skulle ta en biltur som skulle leda oss till Rejmyre glasbruk. Det är en verklig ynnest att bara så där en vanlig måndag kunna göra något sådant spontant, inget man tidigare varit van vid. Vi packade fikakorgen, kollade ut resrutten och for så i väg i det vackra vädret. Vi valde lite mindre vägar för att få mer av naturkänsla, och det visade sig vara en lyckad idé. Små slingriga vägar  tog oss igenom ett grönskande vackert Östergötland. Det medhavda fikat avnjöt vi i en liten skogsbacke, med en äng framför oss med hög mysfaktor.

Fotot visar en glasskulptur som hängde i taket i Glasbruket.

Så småningom nådde vi fram till glasbruket. Vi har varit där en gång tidigare, men sådant går att göra i repris. Vi började med att gå in i glashyttan, och kollade på tre glasblåsare i fullt arbete. Jag frågade en  av killarna om  det inte var var väldigt svårt varpå han svarade med glimten i ögat citat: ” Nej inte är det svårt inte, men det klart de första tio åren tyckte jag att det var det ” slut citat.
Ja minsann det ser så enkelt ut, men det är ett verkligt gediget hantverk som kräver sin man/kvinna.

Efter det gick vi in i glasmuseet som låg intill. Där hade man delat in glastillverkningen i olika epoker, och det fanns också en duktig guide på plats som kunde berätta och förklara när man ställde sina frågor. Mycket intressant!
Avlutade sedan med att gå in i glasshopen, oj så skoj, men så dyrt! Men vill man ha, så kostar det självklart!
Jag nöjde mig med att köpa en glassvan som kostade 400 kr, och det var billigt skall sägas i detta sammanhang.

Efter detta besök var det så dags att äta en liten fördröjd lunch som smakade gått. Jag tog fisk för det blir jag så sugen på ibland, och den var god.

Sedan fortsatte resan med ytterligare ett fikastopp inklusive fotostopp så klart, för att vi sedan  på sen eftermiddag vara tilllbaka i Örebro.

En restur som kan rekommenderas.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande