Trenderna växlar även då det gäller våra matvanor och de speglar den tid som är. Mindre tid för matlagning till vardags har gjort att kalopsen ersatts av hamburgare. Våra resor till främmande länder har, för länge sedan, gjort att potatisen fått ge vika för pasta och pizza. Nya spännande kryddor har gjort sitt intåg i det svenska köket.

Den senaste trenden, men alls inte helt ny, är matkassen.  Matkassen vill förenkla vår vardag genom leverans en gång i veckan, eller kanske varannan vecka, av råvaror och recept till veckans middagar. Något för oss, som inte har fantasi nog att variera vardagskosten. Eller för dem, som hastar från jobb och skola och nu inte längre behöver störta in i mataffären på hemvägen. Matkassen bärs ut till vår dörr på bestämda tider.

Låt någon annan handla och fundera ut veckans mat åt dig. Matkasse direkt till dörren är senaste trenden. Bild: Schutterstock.com

Vilka är det då som använder sig av matkassen? I en tidningsartikel läser jag att kundkretsen är just de som tröttnat på att fundera ut dagens måltid, och de som gläds åt att alla ingredienser till måltiden redan finns hemma. Så att säga på köpet får vi genom matkassen råvaror utan tillsatser och kan äta mat utan konsistensgivare och aromtillsatser.

Och kostnaden? Ja, den är ju alltid densamma och ger inte möjlighet att använda sig av tillfälliga erbjudanden i affären och inte heller av det eventuellt egenodlade. Den genomsnittliga kostnaden per portion är ganska enhetlig för de flesta av matkasseföretagen och ligger strax under en 50-lapp.

Matkassen har gett upphov till ett stort antal nya företag. Att googla på ”matkassen” ger en lång förteckning över företag med det gemensamt: vi vill förenkla din vardag. Konceptet för de olika matkassarna varierar. Vissa företag lockar med att deras matkasse utprovats av dietist, andra med att deras recept är lättlagade, någon har gi-profil, en annan erbjuder lchf-måltider, en tredje vegetarisk mat.

På nätet hittar jag också ett företag som hjälper mig att hitta de matkassar, som finns just på min hemort. Där ser jag att jag för närvarande skulle kunna välja mellan fyra företag. Av dem har vårt lilla hushåll redan valt ett.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande