En dag i somras äntrade jag maken och svägerskan M/S Bellevue tillsammans med 147 andra passagerare för en heldagstur på Göta kanal.

Vi har i många år talat om att vi borde göra denna resa, men ni vet hur det är man “pratar och pratar”, och så blir det inte av, men nu ÄNTLIGEN! Åskmolnen hopade sig över oss när vi gick ombord på båten i Töreboda, dit vi forslats med buss, men som om guds änglar hört vår bön så bröt snart solen igenom de mörka molnen, och solens strålar stod oss bi hela resan. 16 slussar passerades i sakta gemak, ett spännande äventyr som rekommenderas å det varmaste.

Den svenska naturen är helt klart bland det vackraste man kan uppleva, med blommande ängar, vackra lövträd av olika slag, kor och hästar mm. Vi serverades först kaffe och smörgås, för att senare avnjuta en god laxfilé med ett glas vitt därtill.

Kaptenen ombord berättade under hela färden om kanalens historia och visade också var scenerna spelades in med Georg Rydeberg som var slussvakt i filmen Göta Kanal, eller “Vem drog ur proppen”!

Mellan två av slussarna fick vi pröva på att bli oxdragna ( på riktigt) av oxen Sixten.

Förr i världen var det kanska vanligt, nu är det mera en turistattraktion som uppskattas mycket. Kaptenen slog av motorn och Sixten drog båten med en (1) knops hastighet.

När Sixten dragit färdigt fick han en belöning i form av 10 kanelbullar som han försiktigt tog ur munnen på kaptenen en efter en. Man såg tydligt att Sixten var van vid denna belöning, för när kaptenen gick av båten kunde man se på Sixten att han blev extra upphetsad. Stort jubel med handklappning följdes av denna lilla uppvisning.

Framåt eftermiddagen nådde vi så slutmålet Sjötorp där vi steg i land, och avnjöt en mjukglass innan bussen tog oss hem mot Örebro efter en lyckad heldagsutflykt.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande