Z och jag promenerar längs vägkanten. Det går inte fort, jag haltar och Z analyserar läget. Det är inte  gulmårehonung han intresserar sig för, nej, en härlig tik gick förbi i förrgår natt.

Men det är något som saknas, det borde vara massor av humlor, bin, fjärilar och andra flygfän som tar hand om vad blommorna ger. Eller, tycker inte insekter om honung numera, är det fel sorts insekter och gulmåror.

Gulmåra

Stöts insekterna av att gulmåran kallas Jungfru Maria Sänghalm, har de några moraliska synpunkter på detta? Kanske legenden är felöversatts, jungfrun klädde krubban med väldoftande örter som gulmåra, timjan, oregano, lavendel eller vad som fanns till hands?

Oavsett om det var jungfruns eller barnets bädd som åsyftades har gulmåran enligt folktron haft magiska och medicinska effekter. Visst är det en rogivande doft. Förr har kloka gummor använt gulmåreblommor som urindrivande och kramplösande. Gulmåresalva användes för sårläkning.

Gulmåran kan också användas för att färga tyger vackert gula, det vet färgarens barnbarn!

I det gamla Grekland bar de aktade hetärerna, dåtidens callgirl, gula kläder. Var kläderna färgade av saffran, gurkmeja eller den billigare gulmåran? I kärleksdrycker, enligt gamla recept, skulle det vara saffran, här i höga nord kanske man fuskade med gulmåra?

Johannesört

Bortom gulmåran breder johannesörten ut sig. I år är den ovanligt riklig. Också johannesörten kan användas för färgning. Men jag är osäker på om det blir röda eller gula garner. Den också användas som brödkrydda men ingår inte i mitt bröd.

Johannesörten används ofta för kryddning av brännvin, drycken blir vackert röd. Men inte är det någon höjdare. Anekdotiskt,  en nygift kvinna skulle glädja sin make och sig själv med johannesörtsbrännvin, hon såg stora bestånd av något som var gult och liknade örten. Hon plockade och stoppade i brännvinsflaskan. Det var inte johannesört utan videört. Besvikelsen blev stor.

Traditionellt har johannesörtsextrakt används mot lindrig oro, lätt nedstämdhet och insomnings-svårigheter. Effekten är inte imponerande jämfört med moderna psykofarmaka. Men det finns biverkningar. Den kan det minska effekten av det blodproppsförhindrande läkemedlet Warfarin. Även andra läkemedel kan påverkas, bland annat p-piller.

Små blåklockor

Den stora blåklockan har blivit vanlig igen, den är verkligen vacker. Den har också många småkusiner. Blåklockorna är till för att vara vackra och hälsa oss ett hej i vinden! Det finns en saga att fina damer använde blåklockor för att skydda fingerblommorna.

 

Vet Du vad denna blomma heter, frågar mig I många gånger. Den är högrest med små obetydliga blommor.

Tulkört

Numera säger jag bestämt TULKÖRT. Den är giftig, våra växtätande djur undviker dem men när frosten tagit örten äter gotlandsfår den!  Larverna till den knallröda riddarskinnbaggen älskar denna växt. De tar upp giftet i sitt kroppsfett och blir odödliga.  Riddarskinnbaggen firar massbröllop, själv ser jag dem på vårens hundkäx. Här gäller bagge vid bagge!

Gotlänningarna har odlat denna växt som motgift, men till vad?

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande