Året var 1983 och inte vet jag hur jag vågade.

Nu sitter jag då och då smått nervös och förbereder mig för en liten radiobubbla som ska sändas i Mittnu, tryggt övervakad av Anette, vår chefredaktör.

Island

Då for jag i två veckor ensam omkring i en liten hyrbil i detta landskap av eld och is för att göra research för de radioprogram om Island, som jag skulle göra för Sveriges Radio.

Visst hade jag i åtskilliga år spelat in många barnprogram och visst hade jag gjort reportage på hemmaplan, men detta var ändå något helt annat.

Rådgivare saknade jag dock inte och jag var en trägen gäst hemma hos Sigurdur Gretar Gudmundsson och hans fru Helga Hardardottir.

De sammanförde mig med intressanta människor och där fick jag idéer och information.  Bland annat ordnade Sigurdur så jag fick en intervju med Islands president Vigdis Finnbogadottir, på den tiden mycket känd och omtalad långt utanför landets gränser.

Intervju med Islands president Vigdis Finnbogadottir

Efter två ensamma veckor vid ratten kom Rune, min man, med flyg och blev min chaufför och hjälpreda. Vid inspelningar fick jag ofta hjälp av Islands radio, men vi hade också själva med oss en så kallad nagra, en avancerad och tung inspelningsapparat, som vi hade stor nytta av.

Vårt ”högkvarter” hade vi i Reykjavik, men några dagar var vi också i norra Islands stora och vackra stad Ackureiry. Där bodde vi hos Sigtrygger Stefanson, Gosi kallad, som fått sin tekniska utbildning i Stockholm tillsammans med min man.  Bland annat fick vi följa med honom på en tvådagars tjänsteresa till Grimsö, ön mitt på polcirkeln.  På kvällen vandrade vi runt på kanten av de branta klipporna, tjusades av fågellivet och fick en bra intervju med vår värd, en gång djuphavsseglare men som nu ofta guidade turister,  och som var en mästare i att anrätta sjöfågel.

Ett minne från redigeringen av programmen, när vi kom hem till Sverige igen, dyker upp.

Vi hade spelat in ett avsnitt vid en het sjö under en stelnad jättevåg av svart lava. Jag tyckte jag hade lyckats bra, när jag berättade om var vi befann oss, men min tekniker sa, när han hörde det:

”Du menar väl inte att vi ska ha det med i programmet, du låter ju alldeles skakig.” Och så fick jag göra om avsnittet i studion.

Utmanande inspelningsplatser.

Visst kände vi oss ofta mycket små och ibland rädda i den annorlunda naturen och när vi vandrade runt på den tunna jordskorpan bland bubblande svavelkällor.

Och min man och tillfällige tekniker var av den bestämda uppfattningen att gör man radio i landet Island, denna märkliga ö, så måste man också höra hur det bubblar. 

[dropshadowbox align=”left” effect=”raised” width=”autopx” height=”” background_color=”#d8ecd0″ border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ]Är du intresserad så finns mina senast utgivna böcker att köpa på nätet. Se Bokia.se.

”Min väg till fjärde åldern”
”Minnen och höga berg… Reseskildringar från Island i norr till Nigeria i söder”

Birgit Bergkvist[/dropshadowbox]

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande