Ek – kungen bland träd 

 

En ek kan bli upp till tusen år gammal, 30 meter hög och mer än tre meter i omfång!

Den liknar en människa på så sätt att när den nått sin lagoma höjd så fortsätter den att lägga ut midjemåttet istället.

 

Eken ruttnar inifrån medan bark och vattenkanaler fungerar som vanligt. Då kan trädet bli bostad för upp till 500 olika insektsarter. Alla som har en ek på tomten vet vilket imponerande träd det är.

Ekollon brukades ursprungligen av bönderna som foder till svin.

Bladen har ett mjukt och karakteristiskt flikformat men är olämpliga att lägga på komposten därför att de förmultnar långsamt och avger garvsyra.

Hård, stark och kompakt är egenskaper som gör ekvirket lämpligt för tex skeppsbyggnad, golvläggning och möbeldesign. Gustav Vasa lät plantera ek för framtida båtbygge och utfärdade stränga straff för all privat avverkning. Det är kanske anledningen till att vi fortfarande har så många ekar kvar i landet. Var inte regalskeppet Vasa en ek-konstruktion? Att skutan sjönk omedelbart berodde nog inte på träslaget utan på skepparen och dem som stuvade lasten…

Att ekens harmoniska växtsätt och sköna profil blivit en symbol för trygghet och styrka är  ganska naturligt. Att en bank går knackigt trots sin vackra ek-logotype beror nog inte på trädet utan på lättsinniga bankdirektörer…

Eken är en kär följeslagare för många generationer människor och djur. Ni kommer väl ihåg tjuren Ferdinand och under vilket träd han föredrog att vila sig och filosofera över livet …

En del ekar har stått i vägen för ivriga landskapsarkitekter och husbyggare. Men tack vare aktningsvärd ålder och som bostad för massor av insekter, en del sällsynta, har månget bostadsprojekt och vägbygge stoppats. Dessutom blir ofta en ek mer än ett symboliskt vårdträd. En  sådan vördnadsvärd gigant sågar man inte ner hur som helst för dessutom är det ganska  säkert fridlyst!

En trend för några år sedan var att hälla betong i ekens inre för att behålla stadga och konservera det. Andra gamla ekar har blivit spännande lekplatser med grottor och håligheter. Numera har man insett att det går att bygga bostäder och vägar tillsammans med de uråldriga träden.

 

Prins Eugens ek på Waldemarsudde uppmäter 9.17 meter i diameter men blir bara sjua i länet när det gäller omfång. Nynäs Gods i Nynäshamn har en ek som mäter 10,55 m. I vår närhet i Roslagen finns en ek vid Närtuna skola som är 9,75. En fantastisk lekgrotta för ungarna!

 

Quercus Robur är namnet på latin om någon undrar!

 

 

 

 

1 kommentar

  1. Birgit

    Vi har ingen stor och ståtlig ek på vår udde i skärgården men märkligt nog dyker det upp många små ekar bland martallarna. De lyser upp med sin friska grönska, blir högst 2 — 3 , sedan räcker väl förmodligen inte näringen till.
    Men det är mycket vackert med eklövskransar i midsommartid.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OA Profilbild miniText: Ove Andersson och Wikipedia
Illustrationer: Ove Andersson

Om du vill läsa flera texter eller beundra Oves illustrationer som är samlade i hans Galleri. Klicka här LÄNK

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande