“Det är viktigt att man får i sig tillräckligt med vätska för att må bättre och på köpet luktar urinen mindre.

Bjuds vi då på något välsmakande kanske vi vill ha mer! Tranbärsjuice är gott!”

Renate Sidenbladh skrev tidigare om urinlukt, urinvägsinfektion och tranbärsjuice. LÄNK till inläggetHennes mor hade en illaluktande urin, luktade ”som befann man sig i ett stall” men hade inga symtom. Efter läkarbesök fick modern antibiotika. Om de togs någon urinodling är oklart. Jag hoppas det gjordes. Doften försvann men återkom efter en tid.

Nu hade Renate läst om tranbär, de skulle surgöra urinen och bota infektionen. Hon köpte tranbärsjuice till modern och besvären försvann. Nyfiken sökte hon på ”nätet”, tranbär har inte någon effekt på bakterier. Likafullt försvann lukten när modern fick sin tranbärsjuice. Så Renate vill rekommendera denna kur till äldre kvinnor.

Länge har man surgjort urin för att få bukt med urinvägsinfektioner. Nobelpristagaren kemisten Linus Pauling var helt övertygad om att askorbinsyra eller vitamin C botade sådant. Han sålde sin själ för denna åsikt.

För drygt 30 år sedan lanserades Hiprex som botemedel. Hiprex är en förening mellan hippursyra och metenamin. När man ätit tabletten tas innehållet upp i blodet men utsöndras i urinen. I den lätt sura urinen (pH mindre än 5,5) frisätts formaldehyd och dödar bakterier. Idén är ju god men det finns ingen dokumentation om dess effekt och numera rekommenderas det inte.  Dessutom kan människor vara formaldehyd/formalinöverkänsliga  och då drabbas blåsan.  (Blandas metenamin, ammoniumnitrat och salpetersyra smäller det!)

Starkt luktande urin med en ”svans” av stall talar också för en koncentrerad urin. Alla har vi väl lagt märke till att morgonurinen är mörkare och doftar starkare. Äldre människor dricker ofta mindre, de glömmer bort eller känner inte törst på samma sätt som yngre. Urinen blir koncentrerad och luktar mer.

Det är viktigt att man får i sig tillräckligt med vätska för att må bättre och på köpet luktar urinen mindre. Bjuds vi då på något välsmakande kanske vi vill ha meDet är viktigt att man får i sig tillräckligt med vätska för att må bättre och på köpet luktar urinen mindre. Bjuds vi då på något välsmakande kanske vi vill ha mer! Tranbärsjuice är gott!r! Tranbärsjuice är gott!

Lukten på urin kan också bero på vad vi ätit och druckit. Sparris, penicillin sätter sina dofter, Hunger och höga blodsockervärden ger acetondoft. Den som har druckit för mycket punsch påminns om detta halva dagen efter.

Törstig hund

 

Text och illustration: Klas Göransson

 

MittNu tipsar

Vi kan aldrig undvika det naturliga åldrandet med nedsatt funktionsförmåga och olika kroniska sjukdomar. Men det går att stärka det friska och skjuta upp funktionsnedsättningar.

Under rubriken ”Krämpor och sjukdomarLÄNK har vi samlat ihop artiklar och inlägg som handlar om vanliga åkommor i Tredje åldern. Fakta blandat med upplevelser.

 

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande