Den skygga lon

 

Har man, som jag, varit i närkontakt med ett lodjur, glömmer man det aldrig.

Vi mötte varandra på en stig och de fem eller tio sekunder som gick medan lon naglade fast mig med blicken, kändes som en evighet. Sedan sänkte lodjuret huvudet och rann som en skugga in i växtligheten. När jag äntligen kom ihåg att andas igen, skakade mina ben så pass, att jag var tvungen att sätta mig ner.

Ur den händelsen föddes min kärlek till kattdjur.

 

På sommaren är lodjurets päls gulbrun och fläckig. Svansen är kort och kraftig, med en tydlig svart spets. På öronen sitter karaktäristiska svarta tofsar. Utöver tofsarna har lodjuret ”polisonger” eller skägg i ansiktet. Benen är jämfört med andra kattdjur långa och tassarna stora, vilket gör att lodjuret kan ta sig fram tyst och smidigt i snön.

lynx-899120_1920Lodjuret lever i skogsområden, gärna i bergig och brant terräng. I Sverige finns de i alla landskap utom på Gotland och Öland. Lodjuret är sedan 1989 Hälsinglands landskapsdjur.

Jaktinstinkten ligger väldigt djupt hos lodjur vilket gör att den kan fälla nya byten även när den har tillgång till föda. Det har gett lodjuret ett rykte om att vara blodtörstig och glupsk.

Förr i tiden bedrevs klappjakt på lodjur. På 1800-talet sköts nästan alla lodjur i Sverige och att äga en särk av lodjur sågs som en statussymbol. Numera finns det ganska gott om lodjur men det är inte lätt att få syn på dem i det vilda. De är ganska skygga och är mest aktiva nattetid.

 

Visste du att …

… lodjuret inte kan ryta som de stora kattdjuren. De kan däremot spinna, jama, yla och fräsa.

… i dagsljus ser lodjuret lika bra som en människa, men i svagt ljus ser det ungefär sex gånger bättre än vi.

… lodjurets styva och långa morrhår är mycket känsliga för beröring och används vid jakt i mörker.

… lodjuret har en hårkudde under trampdynorna som skyddar mot snö och kyla.

… lodjuret kan dra in klorna, precis som en katt. De är utspärrade under jakten, förstås, och ger fäste när det är halt.

Källa: Bilder & Fakta

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LE ProfilbildSKRIBENT: Lars Ek
FOTO: pixabay.com 

Om du vill läsa mera om eller av Lars, gå till hans blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande