Julens blommor är många och vi älskar dem alla. Amaryllis, Julstjärna, Jultulpan, Azalea, Julros och Istulpan. Ni har säkert andra favoriter utöver dessa, som är de vanligaste.

LE amaryllisAmaryllis
Släktet kommer från Sydafrika där den är en vårblomma. Många av de lökar vi köper har drivits upp i Brasilien.

Om du vill ha en stor blomma så välj en stor lök. De ger i regel fler stänglar och större blommor. Amaryllis behöver nästan alltid stöd för att inte välta. Finns färdiga att köpa eller tillverka ett själv av grenar.

Amaryllisen vet själv när det är dags att vakna, så vattna inte för mycket, det ger bara ännu längre stjälk. Det räcker med en första rejäl vattning och placering ovanför ett element för att få igång löken.

LE JulstjärnaVälj rätt Julstjärna
Titta efter en tjock bas, med friska gröna blad, under de färgrika högbladen. Högbladen är de som skapar själva stjärnformen.

Ihoprullade, gula eller skadade blad eller knoppar visar att blomman blivit dåligt skött. Kontrollera om plantan är väldigt torr eller genomblöt. I så fall har plantan inte blivit regelbundet vattnad och rotskador kan ha uppstått.

Julstjärnor är känsliga för kalla temperaturer. Se därför till att plantan är väl inpackad under transporten hem. Köp aldrig plantor som säljs utomhus.

Placera julstjärnan ljust och i normal rumstemperatur. Vattna endast när jorden är nästintill torr och använd gärna ljummet vatten. Efter blomning vattnar du med näring en gång i månaden, om du vill behålla julstjärnan som grön krukväxt.

LE TulpanJultulpan
Jultulpaner har all näring de behöver i löken. Det är bara att sätta ner den fördrivna löken i jorden och sedan vattna sparsamt.

Jultulpanen gör sig bäst som komplement i en större julgrupp. Det är ingen idé att spara lökarna när de blommat över. De är billiga att köpa och det är inte säkert att löken blommar igen. Vill du ändå försöka kan du spara lökarna och sedan plantera ut dem i någon rabatt, så fort jorden reder sig.

LE azaleaAzalea
Azaleans naturliga hemvist är bergsluttningarna i Himalaya och Japan, där de dagliga regnmolnen, släpper regn över sluttningarna. Azalean får då regelbundet vatten, men efter som vattnet rinner undan, står aldrig rötterna i vatten.

Konsten att lyckas med azaleor är att försöka efterlikna de naturliga förhållandena hemma. Vattna därför regelbundet. Lite vatten varje dag, i botten på ytterkrukan, är det lättaste. Kontrollera att azalean inte står i vatten hela tiden, den ska torka upp mellan vattningarna. Tillsätt ingen näring under blomningstiden.

Bäst trivs azalean om den placeras i fönster eller på ett bord i rummet. Undvik starkt solsken och heta element.

Källor: Allt om Trädgård, Leva & Bo, Odla.nu

LE ProfilbildSKRIBENT: Lars Ek
FOTO: pixabay.com 

Om du vill läsa mera om eller av Lars, gå till hans blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande