På Island möter oss en sällsam overklig verklighet, landets flagga i blått, rött och vitt är en talandet symbol för detta. Blått för himmel, hav och horisont. Vitt för isen i jöklarna i nästan ofattbar storhet. Rött för elden under den frusna jordskorpan. Allt talar om den lilla människan i den stora obetvingliga naturen.

BB VingdisIsland är sagornas ö, det är ett känt begrepp, och i det här programmet möter jag landets president Vigdis Finnbogadottir, och hon betonar språkets betydelse för en liten nation. ”Våra förfäder var fattiga” säger hon, ”men de var aldrig fattiga på ord. Isländskan är de nordiska språkens latin”. Hon talar också om likheterna mellan t.ex Älvdals- Mora- och Orsamålen i norra Dalarna, som hon har stora kunskaper om.

Sigtryggur från Ackureiry och Anna från Skattungbyn växelläser en gammal isländsk sägen på isländska och på Orsamål. Kjartan Hjalmarsson kväder rimor och Helga Hardardottir läser en gammal och mycket vacker sägen, som hon själv har översatt till svenska.

 

”De var aldrig fattiga på ord” är det första programmet från Island. Programmet sändes i SR1 1983.

För att lyssna på programmet: tryck på play-knappen i form av en liggande trekant i kontrollpanelen här ovanför.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande