De nya underverken

Taj Mahal

 

Varför nya underverk?

Världens sju nya underverk är en av de moderna, alternativa förteckningar över världens sju underverk, som har presenterats. Listan röstades fram av 100 miljoner människor i en global omröstning. Orsaken till att man ville ha en ny lista är att alla de ursprungliga antika underverken, undantaget Cheopspyramiden, är mer eller mindre förstörda.

Taj Mahal är det tredje underverket. Tidigare har jag presenterat ”Chichén Itza” LÄNK, det mest besökta arkeologiska området på Yucatanhalvön i Mexiko, och “ColosseumLÄNK


En praktfull grav

År 1631 faller Shah Jahans värld i spillror, när hans älskade drottning dör i barnsäng. Han bestämmer sig för att resa ett gravmonument vars like världen aldrig skådat. Bygget inte bara tömmer hans skattkammare, det kostar honom också tronen. I förlängningen bidrog det även till mongolrikets fall.

Taj Mahal är ett vackert och praktfullt bevis på mogulernas otroliga arkitektur.

asia-1785464_1920

20 000 arbetare, hantverkare och kvalificerade yrkesmän samlades in från hela riket. Många kom så långt bort ifrån som Centralasien och Iran. Materialet till byggnaderna samlades även det in från stora områden. Över 1.000 elefanter stod för transporterna.

taj-mahal-383181_1280Tegelstenarna för de interna konstruktionerna gjordes lokalt, men den röda sandstenen kom från stenbrott i närliggande Sikri samt från området runt Dholpur.

Marmorn hämtades från Makrana i Rajasthan. Det var lång väg att frakta så mycket marmor, så elefanterna kom väl till pass. Marmorn som användes i Taj Mahal är av en fantastisk kvalité. Den är hård, tålig och vacker, samt släpper igenom ljus.

Ädelstenarna och halvädelstenarna hämtades från avlägsna regioner i Indien och från länder som Ceylon, Persien, Ryssland, Egypten och Afghanistan.

Mausoleet står på en upphöjd plattform, dryga 3.000 kvadratmeter stor. De fyra hörnen är snedskurna så att plattformen bildar en ojämn åttsiding­. 

tajmahal-minar-823250_1920Huvudkupolen är 58 meter i diameter och 65 meter hög. För att framhäva­ dess höjd, byggdes de fyra minare­terna som omger kupolen endast 49,5 meter höga. Minareterna är byggda så att de, om de mot förmodan skulle rasa, faller ut från själva graven istället för in mot mausoleet. 

Hela mausoleet, så väl utsida som insida, är dekorerat med steninfattad blomdesign och utmejslade inskriptioner från Koranen såväl som andra islamiska dekorationer.

 

Uppgifterna­ om när Taj Mahal stod färdigt varierar, men troligt är att själva­ mausoleet var klart 1648 medan trädgårdarna och de omkringliggande byggnaderna tog ytterligare fem år att färdigställa.

 

Renoveringen

I slutet av 1800-talet var mausoleet i riktigt dåligt skick. Efter Sepovupproret 1857 förstörde främst britterna Taj Mahal, genom att roffa åt sig så många ädelstenar och halvädelstenar de kunde. 

Det var trots allt en britt som tog sig an att renovera Taj Mahal. Lord Curzon tog mausoleet under sitt beskydd och 1908 var den stora och påkostade renoveringen klar. 

 

Nu är det miljön som är det största­ hotet mot Taj Mahal och en av de största bovarna är surt regn och utsläpp från oljeraffinaderiet längs Yamunas flodbank. Avgaser är också ett hot vilket gör att turister som vill besöka Taj Mahal får ta en elektrisk buss eller gå sista biten.

 

Mellan två och tre miljoner människor besöker mausoleet varje år vilket utan tävlan gör det till Indiens främsta turist­attraktion.

 

Den 7 juli 2007 utsågs Taj Mahal till ett av världens sju nya underverk.

 

Källa: Allt om vetenskap
           Indien.nu
           Wikipedia

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LE ProfilbildSKRIBENT: Lars Ek
FOTO: pixabay.com 

Om du vill läsa mera om eller av Lars, gå till hans blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande