De nya underverken

Petra

Varför nya underverk?

Världens sju nya underverk är en av de moderna, alternativa förteckningar över världens sju underverk, som har presenterats. Listan röstades fram av 100 miljoner människor i en global omröstning. Orsaken till att man ville ha en ny lista är att alla de ursprungliga antika underverken, undantaget Cheopspyramiden, är mer eller mindre förstörda.

Petra Cristo Redentor är det femte underverket. Tidigare har jag presenterat ”Chichén Itza” LÄNK, det mest besökta arkeologiska området på Yucatanhalvön i Mexiko, ”ColosseumLÄNK som liksom det senaste underverket Taj Mahal LÄNK inte behöver någon närmare persentation samt Cristo Redentor i Rio de Janeiro LÄNK.

 

Ursprung

 

Petra betyder sten på grekiska och det faller sig ganska naturligt, när man ser de uthuggna templen och kungagravarna i staden. Petra är fortfarande välbevarat tack vare att byggnaderna inte är fristående utan utmejslade ur bergen.

jordan-1326696_1280Petra byggdes någon gång före vår tideräkning till nabatéernas huvudstad.

Nabatéerna var ett arabfolk, som dominerade Jordanien före romarriket. Som mest bodde runt 3 000 människor i Petra. Genom innevånarnas förmåga att spara det vatten som passerade området under regn och översvämningar kunde platsen bli en beboelig oas i öknen. Man tror att staden till största delen avfolkades under 300-talet.

Ett kraftigt jordskalv år 363 förstörde nästan alla fristående byggnader och kanske även vattenförsörjningen.

Petra består i dag av mer än 800 strukturer inräknat byggnader, gravar och tempel.

 

Staden

Petra är, utan konkurrens, Jordaniens mest kända plats och ligger nästan undangömd i bergsområdet söder om Döda havet.

petra-574483_1920-2Vägen in i staden går via en fem meter bred gångstig, inklämd mellan 200 meter höga klippväggar. Innan man kommer fram till själva klippgången kan man på höger sida se tre fristående gravkammare och lite längre fram till vänster står obeliskkammaren, som en gång i tiden var sju meter hög.

Det är en slingrande promenad på dryga kilometern innan man kommer fram till Petra. Plötsligt öppnar sig vägen och det första man ser är skattkammaren, al-Khazneh.

Skattkammarens ålder är lite diffus, men enligt senaste uppgiften byggdes den någon gång mellan 100-talet före Kristus och 200-talet efter Kristus.

 

Välbevarad kyrka 

le-petra-kyrkanKyrkan i Petra är väl bevarad. Altargångarna är belagda med mosaik som avbildar såväl inhemska, som mytologiska djur. Bilder som symboliserar årstiderna, havet och jorden, fägnar ögonen och sätter fantasin i rörelse.

Man tror att kyrkan var en stor och välbesökt katedral under 400- och 500-talet, vilket ifrågasätter teorin om att Petra övergavs under den här perioden. 

 

 

 

Innan 600-talets slut hade Petra fallit i glömska och år 747 skakades området återigen av ett jordskalv med fler skador som följd.

Schweizaren Johann Ludwig Burckhardt återupptäckte staden 1812.

I december 1993 hittades här 152 papyrusrullar, skrivna på bysantisk grekiska och troligen även sentida arabiska. Arbetet med att tyda dessa skrifter och kanske få ytterligare värdefull information om Petra, pågår.

 

Vid mitt besök i Petra i början av 1990-talet fick vi rida på åsnor och hästar för att ta oss fram till staden. Ett turistjippo som mitt ressällskap föga uppskattade.

Petra lämnade dock ett outplånligt intryck och är fortfarande ett av mina mest uppskattade minnen.

Petra upptogs på Unescos världsarvslista 1985 och den 7 juli 2007 blev den utsedd till ett av världens sju nya underverk.

 

Källa: Allt om vetenskap, Wikipedia

 

2 Kommentarer

 1. Ove Andersson

  Hej Lars!
  Jätteintressant med din serie om underverk!
  Mitt intresse för Petra är nog både ytligt/vulgärt och ointellektuellt men är man filmnörd så är man: INDIANA JONES OCH DET SISTA KORSTÅGET från 1989 av min favoritregissör Steven Spielberg handlar om huvudpersonens jakt efter sin far (Sean Connery) som var Grailforskare och som rövats bort av nazisterna!
  Handlingen föreställer 1938 och utspelasmed buller och bång bla i det fascinerande PETRA! Detta väckte mitt intresse och lust att komma dit!
  Smaka på den långsökta informationsgrejen Lars! Hälsningar Ove

  Svara
 2. Lars Ek

  Hej Ove!
  Indiana Jones och Steven Spielberg står högt i kurs även hos mig. Jag minns mycket väl scenerna från Petra. Det är väl härligt att rester från en så gammal kultur kan infogas i nutidens aktiviteter.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LE ProfilbildSKRIBENT: Lars Ek
FOTO: pixabay.com 

Om du vill läsa mera om eller av Lars, gå till hans blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande