De nya underverken

Machu Picchu

 

Varför nya underverk?

Världens sju nya underverk är en av de moderna, alternativa förteckningar över världens sju underverk, som har presenterats. Listan röstades fram av 100 miljoner människor i en global omröstning. Orsaken till att man ville ha en ny lista är att alla de ursprungliga antika underverken, undantaget Cheopspyramiden, är mer eller mindre förstörda.

Machu Picchu är det sjätte underverket i serien. Tidigare har jag presenterat ”Chichén Itza” LÄNK, det mest besökta arkeologiska området på Yucatanhalvön i Mexiko, ”ColosseumLÄNK som liksom det senaste underverket Taj Mahal LÄNK inte behöver någon närmare persentation samt Cristo Redentor i Rio de Janeiro LÄNKPetra är det femte underverket LÄNK.

 

Inkafolkets stad

machu-picchu-1631992_1280Machu Picchu härstammar från inkafolket och består av en samling ruiner på en tillplattad bergskam 2 430 m.ö.h. i Peru. Troligen byggdes Machu Picchu som en egendom åt inkafolkets ledare. Där kan så många som 750 personer levat och bott. Staden var indelad i tre distrikt – det heliga distriktet, det folkliga distriktet och det kungliga distriktet.

Den dominerande byggnadsstilen är staplade stenblock, vilka passar i varandra med imponerande noggrannhet. Denna byggnadsstil användes även till att lyfta upp terrasser ur de branta bergssidorna och göra dem odlingsbara.

Machu Picchu byggdes under inkafolkets storhetstid på 1400-talet, men övergavs i samband med spanjorernas invasion på 1500-talet. Idag har en tredjedel av byggnaderna i Machu Picchu återbyggts, och detta arbete fortskrider än.

 

Upptäckten

Av en händelse upptäcktes Machu Picchu år 1911 av Hiram Bingham, en arkeolog från Yale University. Han och hans följe visades till platsen av en grupp människor, som kände till en bortglömd stad. Staden var då överväxt och en del byggnader hade rasat, men många byggnader stod kvar intakta. Taken, som tillverkats av trä och gräs hade dock förmultnat.

 

Byggnation

Under senare delen av 1400-talet byggdes omkring 140 stenhus och tempel på bergskammen. Alla dörrar hade låsfunktioner.

Bevattningen av terrasserna löstes med ett väl fungerande bevattningssystem. Än idag fungerar fontäner och akvedukter, vattnet rinner lika fint som det gjorde under Machu Picchus glansdagar.

De flesta byggnaderna är välbevarade och byggda med en sådan precision att det på vissa ställen är stört omöjligt att ens få in ett rakblad mellan stenarna. Inkafolket använde inget murbruk men lyckades ändå få dessa stora, tunga stenblock att passa ihop perfekt.

Vissa av stenblocken som finns här väger upp emot 50 ton. Än idag vet man inte hur inkafolket bar sig åt för att förflytta så stora stenblock då de inte använde sig av hjulet. Man vet inte heller hur de bar sig åt för att bryta stenblocken eller hur de fick stenblocken så släta.

 

 

Intihuatanastenen

 

le-intihuatanaIntihuatanastenen är det kända sol­altaret. Det är i sig ett bevis för att spanjorerna aldrig hittade Machu Picchu, eftersom de förstörde allt i sin väg som kunde tänkas ha någon religiös innebörd. Inkafolket dyrkade solen och höll ceremonier vid stenen för att markera viktiga skeden som till exempel vintersolståndet. Då stod inkaprästerna vid Intihuatana och höll en ceremoni för att ”binda fast solen” vid stenen, så att den inte skulle försvinna helt. 

Många tror än idag att stenen är helig och utstrålar energi, varför många vill beröra den. Gamla legender som härstammar från medicinmän säger att när en öppen och känslig person lägger pannan mot stenen, öppnas personens sinne till den andliga världen. Nu är stenen inhägnad så att ingen ska kunna komma så nära. 

Så vitt man vet är detta den enda, så gott som intakta, Intihuatanasten som finns kvar, alla andra förstördes då spanjorerna invaderade landet.

 

 

Quechua, det språk som talades av inka­folket, lever kvar än idag hos ett fåtal av invånarna i staden Agua Calientes­. Det är härifrån man tar bussen upp till Machu Picchu, som betyder ”Den gamla toppen” på quechua.

 

1983 togs Machu Picchu upp på Unescos lista över världsarv och den 20 juli 2007 valdes det som ett av världens sju nya underverk.

 

Källa: Allt om vetenskap, Wikipedia

1 kommentar

 1. Ove Andersson

  Bäste Lars!

  Din artikel har verkligen övertygad mig så ingenting kan hindra mig från att klättra upp!
  Hälsninagr
  Medbloggare
  Ove Andersson

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LE ProfilbildSKRIBENT: Lars Ek
FOTO: pixabay.com 

Om du vill läsa mera om eller av Lars, gå till hans blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande