De nya underverken

Cristo Redentor

 

Varför nya underverk?

Världens sju nya underverk är en av de moderna, alternativa förteckningar över världens sju underverk, som har presenterats. Listan röstades fram av 100 miljoner människor i en global omröstning. Orsaken till att man ville ha en ny lista är att alla de ursprungliga antika underverken, undantaget Cheopspyramiden, är mer eller mindre förstörda.

Cristo Redentor är det fjärde underverket. Tidigare har jag presenterat ”Chichén Itza” LÄNK, det mest besökta arkeologiska området på Yucatanhalvön i Mexiko, ”ColosseumLÄNK som liksom det senaste underverket Taj Mahal LÄNK inte behöver någon närmare persentation.

 

Statyn

Denna välkända staty av Jesus står på det 700 m höga berget Corcovado och blickar ut över Rio de Janeiro. Härifrån är utsikten över staden magnifik.

Vägen upp går med tåg genom en lummig del av Rio de Janeiro där Atlantregnskogen fortfarande finns bevarad. Det är en del av världens största urbana skog som heter Tijucaskogen och som också är nationalpark.

I dag kommer man nästan ända upp till toppen utan större besvär. När jag var där fick vi promenera den sista delen av den branta vägen upp.

le-christ-the-redeemer-statue-1319354__480


“Kristus frälsaren”, som består av cement täckt av en bergart kallad täljsten, är 30 m hög och står på en 10 m hög piedestal.

Underverket är långt ifrån världens högsta staty, men en av de mest kända. Kristus frälsaren finansierades genom en insamling gjord av katolska kyrkan i Brasilien, vilka ville ha en kristen symbol i Rio de Janeiro. Efter diskussioner om bland annat ett kors, föll valet av symbol på Jesus med utsträckta armar, vilket är en symbol för fred.

 

 

Bygget

Grundstenen till konstruktionen lades på plats 4 april 1922, i samband med 100-årsfirandet av Brasiliens självständighet. Invigningen ägde rum 12 oktober 1931.

Själva idén med att resa ett stort religiöst monument kom egentligen upp redan på 1850-talet av en katolsk präst Pedro Maria Boss. Men tyvärr så gick det i stå då och det var inte förrän på 1920-talet som arbetet med Kristusstatyn började. Det var Heitor da Silva Costa som designade statyn men den var skulpterad av Paul Landowski.

Själva statyn byggdes i förstärkt betong och väger över 700 ton. Monumentet kostade på sin tid 250 000 dollar att skapa. Och på 1920-talet var det en enorm summa pengar.

Skånska Cement levererade betongen till fundamentet för Jesusstatyn. Betongen fraktades med båt från fabriken i Limhamn, för att sedan blandas på plats i Rio de Janeiro.

 

Cristo Redentor röstades den 7 juli 2007 fram till ett av världens sju nya underverk.

 

Källa: Wikipedia, egna upplevelser

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LE ProfilbildSKRIBENT: Lars Ek
FOTO: pixabay.com 

Om du vill läsa mera om eller av Lars, gå till hans blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande