De nya underverken

Colosseum

 

Varför nya underverk?

Världens sju nya underverk är en av de moderna, alternativa förteckningar över världens sju underverk, som har presenterats. Listan röstades fram av 100 miljoner människor i en global omröstning. Orsaken till att man ville ha en ny lista är att alla de ursprungliga antika underverken, undantaget Cheopspyramiden, är mer eller mindre förstörda.

Förra veckan presenterade jag “Chichén Itza”, det mest besökta arkeologiska området på Yucatanhalvön i Mexiko. LÄNK

 

Varför byggdes Colosseum?

travelhub.com.de

travelhub.com.de

Kejsar Nero var inte den mest omtyckta regent som romarriket haft, men hans tvivelaktiga styre lade grunden för den utveckling som ledde fram till att Colosseum byggdes. Efter Neros avgång blev general Vespasianus kejsare. Han rev Neros gyllene palats och påbörjade bygget av den största amfiteatern någonsin. Det var en verkningsfull åtgärd för att skapa ordning och reda i Rom.

Bröd och skådespel var effektiva medel för att få folk att tänka på annat än sina egna vedermödor och politiska rävspel.

 

Pengar och arbetskraft behövdes. Man tror att en fjärdedel av Roms befolkning var inblandade i bygget av amfiteatern. Det svåraste problemet för Vespasianus var att han egentligen inte hade råd. Nero hade så gott som tömt Roms stadskassa för att kunna bygga sitt gyllene palats. Det blev Vespasianus son Titus som löste problemet.

Titus hade belägrat Jerusalem och när staden föll lade han beslag på alla skatter som förvarades i Herodes tempel. Dessutom tillkom 30 000 tillfångatagna judar som senare såldes som slavar. Pengarna som Vespasianus fick in på slavhandeln tillsammans med Titus byte från Jerusalem finansierade det fortsatta bygget av amfiteatern.

 

Colosseum – en blodig plats

Colosseum är symbolen för Roms historia och utveckling. Den mäktiga arenan byggdes för att lugna de upprörda känslorna i Rom efter Neros tid som regent. Det var en storslagen arena, med bitvis genial arkitektur och mängder av nyskapande tekniska lösningar.

Amfiteatern invigdes år 80. Invigningsfesten pågick i hundra dagar och man tror att ungefär 9 000 djur och 2 000 gladiatorer miste livet under tillställningen. 

Arenan rymde 50 000 åskådare. Gladiatorspelen pågick under 358 år.

 

Nyskapande arkitektur

Pixaby.com

Pixaby.com

Den nedersta raden, som bär upp hela bygget, är byggd i sten och består av 80 stora valvbågar. Dessa valvbågar var en oerhört viktig del i arkitekturen, då de bar upp tyngden av de ovanpå liggande raderna. Den mittersta stenen i själva bågen, slutstenen, tar emot tyngden från det som ligger ovanpå, fördelar tyngden på stenarna bredvid och sedan ner i pelarna. Eftersom mellanrummet mellan pelarna lämnades tomt undvek man på så sätt onödig belastning på konstruktionen.

Den nedre raden är sju meter hög och ovanpå den byggdes ytterligare två rader med vardera lika många valvbågar – totalt består amfiteatern av 240 utsmyckade valvbågar. De två översta raderna är dock byggda i antik betong (krossat tegel och bränd kalk) samt tegelpannor. I de övre delarna var det nödvändigt att välja lättare material än sten för att undvika att bygget kollapsade under sin egen tyngd.

Tegelpannor hade använts under lång tid för att lägga tak, men nu använde romarna tegel för att bygga lätta men hållbara strukturer. Drygt en miljon tegelstenar gick åt och medan amfiteaterbygget pågick producerades tegel dygnet runt i flera fabriker runt om i Rom.

Under arenan fanns en labyrint av korridorer och rum. Där fanns plats för djur, redskap och män. Hela arenan var täckt av ett skinntak som satt fast i träpålar. På vissa ställen finns rester fortfarande kvar.

Runt markplanet fanns Vomitorium, där man hade möjlighet att tvätta sig och att kräkas.

 

Skådespelen

WinningCause.org

WinningCause.org

År 438 förbjöds de blodiga gladiatorspelen. Historiska beräkningar pekar på att så många som 500 000 man hade fått sätta livet till på arenan under åren. Det romerska riket föll 476 men det dröjde ända till år 523 innan man slutade helt med djurhetsningar på arenan.

Gladiatorerna som slogs mot varandra och mot vilda djur var den tidens superstjärnor. De var ofta slavar eller brottslingar och hade inte något annat val än att slåss för sina liv.

 

 

Amphiteatrum Flavium eller Colosseum

Namnet Colosseum kommer troligen från den kolossala statyn av kejsar Nero som stod intill platsen där arenan byggdes. Det officiella namnet är Den flaviska amfiteatern (Amphiteatrum Flavium). 

 

Colosseum är en sevärd arena att besöka men samtidigt representerar den ett lågvattenmärke i människans historia, då man för nöjes skull lät människor och djur slakta varandra på löpande band. 

Den 7 juli 2007 utsågs Colosseum till ett av världens sju nya underverk.

 

Källa: Allt om vetenskap, Wikipedia Rom-turist.se

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LE ProfilbildSKRIBENT: Lars Ek
FOTO: pixabay.com 

Om du vill läsa mera om eller av Lars, gå till hans blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande