Kunskap om synförändringar och sjukdomar i ögat är en viktig del i att kunna undvika att falla och istället kunna fortsätta att leva ett aktivt och självständigt liv.

 

Ögats naturliga åldrande
För alla människor sker en naturlig förändring av synen med åldern. Ålderssynthet är vanligt och innebär att ögats förmåga att ackommodera, det vill säga växla mellan att se skarpt på olika avstånd, gradvis försämras. Man ser fortfarande bra på långt håll men får allt svårare att se på nära håll.

Var uppmärksam på hur din syn förändras och använd rätt hjälpmedel.

De förändringar som sker i ögat är individuella och över 65 år drabbas ögat av många förändringar och det är därför viktigt att gå på regelbundna ögonhälsokontroller”, säger Magnus Söderberg, Leg Optiker som driver Synvårdsmottagningen i Täby ”

“Själv har man svårt att märka av förändringar och därför är det av yttersta vikt att göra en ögonhälsoundersökning.”

Magnus Söderberg understyrker att denna hälsoundersökning inte ska förväxlas med en synundersökning för att bedöma hurdana glasögon man bör ha. För att göra en ögonhälsoundersökning ska man uppsöka en Legitimerad Optiker med god kunskap om ögats förändringar och sjukdomar.

Genom en ögonhälsoundersökning kan du tex få reda på hur ditt mörkerseende fungerar och om du har problem med att se kontraster.

Har man glasögon eller kontaktlinser bör man vara noga med att de är rätt anpassade. Har man glasögon/kontaktlinser som inte korrigerar tillräckligt medför det en stor risk för att råka ut för ett fall. Det är nedsatt kontrastseende och nedsatt djupseende som ökar risken för fall. Har man dubbelslipande glas kan de i vissa fall vara en riskfaktorer då det blir svårare att bedöma avstånd. Viktigt att tänka på är att när man får nya glasögonen bör man försiktigt vänja in sig vid dem.

 

Ögats sjukdomar
Det finns även ett antal sjukdomar som påverkar synen. Exempel på dessa är grå starr (grumlad lins), makuladegeneration (förändringar i gula fläcken), glaukom (en stor grupp sjukdomar som ger en tilltagande synskada på synnerven) och diabetesretinopati (kärlförändring i ögats näthinna).

För att bromsa sjukdomsförloppet och förebygga synskador är det viktigt med tidig upptäckt och behandling. Det är därför viktigt med regelbundna ögonhälsokontroller.

”Tar man väl hand om sina ögon med regelbundna kontroller kan man förutom att bibehålla en synhälsa även minska risken att råka ut för en olycklig fallolycka.” säger Anna Skaring på Säker Senior.

“Om man behöver hjälpmedel finns det en hel del att tillgå” tillägger Sofia Biderholt arbetsterapeut och kunnig på allt om hjälpmedel.

 

Text: Anna Skaring, Leg Sjukgymnast och Sofia Biderholt, Leg Arbetsterapeut, Säker Senior

 

För mer information om ögat och synen

Information om bla fallolyckor

 

MittNu tipsar

Vi kan aldrig undvika det naturliga åldrandet med nedsatt funktionsförmåga och olika kroniska sjukdomar. Men det går att stärka det friska och skjuta upp funktionsnedsättningar.

Under rubriken ”Krämpor och sjukdomarLÄNK har vi samlat ihop artiklar och inlägg som handlar om vanliga åkommor i Tredje åldern. Fakta blandat med upplevelser.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande